Awas Schwini

Awas Schwini

LONDON, 13 Ogos – Midfield Manchester United Bastian Schweinsteiger berkata, beliau di ambang kembali cergas sepenuhnya selepas cedera betis semasa jelajah pra-musim United ke Amerika bulan lepas.

Pep Guardiola, yang menguruskan pemain itu di Bayern Munich sebelum perindahan, meragui kecergasan pemain berusia 31 tahun itu midfield itu tidak pernah cergas sepenuhnya tiga musim lalu.

“Bagus. Saya ada tiga atau empat hari di Amerika di mana saya cedera dan ia tidak begitu baik untuk rentak saya,” Schweinsteiger, yang diturunkan pada pada babak kedua dalam kemenangan 1-0 United ke atas Tottenham Hotspur, memberitahu kelab laman web (www.manutd.com).

“Sekarang saya rasa lebih bagus dan penting untuk bermain 30 minit. Sesi latihan juga sangat penting bagi saya. Saya semakin bagus dan berharap akan 100 peratus cergas pada minggu depan.”

Pemenang Piala Dunia itu berkata beliau teruja dengan sambutan yang diterima daripada peminat United di Old Trafford apabila dia membuat penampilan pertama menentang Spurs Sabtu lalu.

Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger

“Benar-benar menakjubkan. Saya terkejut dan berterima kasih kepada semua penyokong. Ia satu perasaan yang hebat dan pada akhirnya, kami menang. Jadi ia adalah hari yang baik untuk kami. Ini adalah sesuatu yang baru hari itu dan ia adalah Sabtu yang hebat dan istimewa bagi saya,” kata beliau.

Schweinsteiger, yang fasih berbahasa Inggeris, mengucapkan terima kasih kepada rakan sepasukan kerana membantunya menyesuaikan diri dengan cepat di kelab Manchester.

“Ia semakin bagus. Segala-galanya adalah sesuatu yang baru bagi saya dan saya tidak sabar-sabar untuk menyesuaikan diri dengan lebih banyak lagi bersama rakan sepasukan saya,” kata Schweinsteiger. “Mereka banyak membantu saya dan kami melakukan banyak perkara bersama pada masa lapang kami.

“Sebagai contoh, rakan sepasukan membantu saya memilih restoran dan padang golf. Tetapi perkara yang paling penting adalah untuk berjaya dan memenangi perlawanan musim ini.” – AFP