Azarenka mara...

Azarenka mara separuh akhir Indian Wells

INDIAN WELLS, Amerika Syarikat, 18 Mac (AFP) – Victoria Azarenka (gambar) dipaksa berhempas pulas ketika bekas pemain nombor satu dunia itu menewaskan Magdalena Rybarikova dari Slovakia, 6-0, 6-0 untuk mara ke pertandingan separuh akhir Indian Wells semalam.

Pemenang Grand Slam dua kali, Azarenka juga bekas juara dalam pertandingan Jelajah bersama WTA dan ATP, memenangi gelaran itu pada 2012 apabila menewaskan Maria Sharapova.

“Saya bermula dengan baik. Saya beraksi dengan agresif,’ kata Azarenka, yang mara ke suku akhir Terbuka Australia pada tahun ini. “Permulaan itu adalah kunci bagi saya.”

Terdapat sembilan undian bagi wanita dalam sejarah Indian Wells tetapi Sharapova terlibat dalam persaingan apabila dia dikalahkan 6-0, 6-0 kepada Lindsay Davenport pada separuh akhir pertandingan 2005.

Sharapova tidak menyertai pertandingan tahun ini kerana kegagalan ujian dadah dan menunggu bagi kemungkinan penggantungan dari Jelajah WTA.

2016 BNP Paribas Open - Day 9

Ia adalah double bagel pertama dalam Indian Wells sejak 2014 apabila Agneiszka Radwanska dari Poland menewaskan Annika Beck pada pusingan 32.

Hanya dua dari 12 pilihan teratas bagi pertandingan wanita mara ke separuh akhir iaitu Serena Williams pemain nombor satu dan pemain nombor tiga, Radwanska.

Mereka bersaing dalam satu lagi separuh akhir hari ini.

Pemenang dua kali, Williams adalah seorang lagi bekas juara Indian Wells yang masih terlibat dalam persaingan.

Rybarikova terpaksa berada pada masa kecederaan bagi masalah kaki di set kedua dan beraksi pada baki pertandingan dengan kecederaan.

“Dia tidak merasakan bagus,” kata Azarenka mengenai pesaingnya.