Badi Eropah h...

Badi Eropah hantui Bayern

BERLIN, 6 Okt (AFP) – Pesaing Bundesliga mereka mengibarkan bendera putih bagi musim keempat berturut–turut, tetapi ketakutan terhadap lebih banyak kegagalan dalam Liga Juara–Juara meningkatkan semangat Bayern Munich di Jerman.

Gergasi Bavaria itu membuka pendahuluan tujuh mata dalam saingan Bundesliga Ahad lalu dengan membenam Borussia Dortmund 5-1 di Munich dan ia seperti usaha besar daripada kelab pesaing yang mampu menafikan Bayern daripada menjulang gelaran itu.

Pasukan tangga kedua musim lalu, Wolfsburg dikalahkan dengan jaringan sama dua minggu lalu. Dengan lapan kemenangan liga bagi pasukan Pep Guardiola dan 28 jaringan berbanding hanya empat bolos, ia adalah permulaan terbaik musim dalam sejarah liga pada peringkat ini.

Masih terlalu awal menggambarkan persaingan merebut gelaran sudah berakhir ketika bulan Oktober baru bermula, tetapi pendahuluan itu mempunyai persekitaran yang tidak menyenangkan dengan Bayern memenangi Bundesliga dengan masing-masing 10,19 dan 25 mata dalam tiga musim lalu.

Pasukan Bavaria memburu gelaran keempat berturut–turut dan jurulatih Dortmund, Thomas Tuchel memberikan jawapan yang jelas apabila ditanya jika Bayern mempunyai pesaing serius di Jerman: “Tidak, sudah tentu tidak.”

Dortmund adalah pasukan terakhir untuk menafikan Bayern daripada menjulang gelaran Bundesliga pada 2012 dan Tuchel menjelaskan dalam butiran mengapa gergasi Munich tiada tandingannya.

“Bayern ada segala-galanya: daripada kualiti persekitaran yang mereka cipta di sini kepada peringkat Pep Guardiola telah mencapai kedudukan itu, penguasaan dan ketajaman yang mereka tunjukkan menentang kami. Mereka selalu fokus, sederhana dan meletakkan persembahan tinggi.”

Tetapi Guardiola menolak sebarang perbincangan tidak matang ketika dia menyasarkan berulangnya tiga kemenangan pada 2013, Liga Juara–Juara, Bundesliga dan Piala Jerman, dan kemungkinan tahun akhir kontraknya.

“Kami adalah juara Jerman jika mampu,” kata pengurus dari Sepanyol, yang tidak memberikan sebarang petanda masa depannya. Kami mempunyai banyak perlawanan dan pada Oktober.”

ARTIKEL YANG SAMA