Bahang Piala ...

Bahang Piala Dunia Wanita

WINNIPEG, Kanada, 16 Jun (AFP) – Jerman dan Norway mara ke pusingan 16 terakhir Piala Dunia Wanita semalam dengan seri sudah cukup untuk memberikan tuan rumah Kanada dan China melangkah ke peringkat yang sama.

Pasukan pilihan, Jerman menewaskan Thailand 4-0 untuk mara sebagai pemimpin Kumpulan B di hadapan Norway yang menjamin tempat mereka dengan menewaskan Ivory Coast 3-1.

Kanada seri 1-1 dengan Belanda tetapi itu sudah cukup untuk mengetuai Kumpulan A di hadapan China yang seri 2-2 dalam pertembungan hidup atau mati menentang New Zealand.

Empat pasukan itu menyertai juara Jepun dan Brazil, naib juara 2007, yang sudah mara ke pusingan kalah mati dengan satu permainan dalam tangan.

Jerman berjaya mengharungi rintangan sengit daripada pasukan ranking 29 Asia di Winnipeg, sebelum Melanie Leupolz memecah kebuntuan selepas 24 minit.

Penjaga gol Ivory Coast, Cynthia Djohore (kiri) hanya mampu menyaksikan rembatan midfield Norway, Solveig Gulbrandsen menggegar gawangnya semasa aksi Kumpulan B Piala Dunia Wanita di Stadium Moncton, New Brunswick semalam. – AFP
Penjaga gol Ivory Coast, Cynthia Djohore (kiri) hanya mampu menyaksikan rembatan midfield Norway, Solveig Gulbrandsen menggegar gawangnya semasa aksi Kumpulan B Piala Dunia Wanita di Stadium Moncton, New Brunswick semalam. – AFP

Dengan dua ledakan pantas pemain gantian Lena Petermann pada minit ke-56 dan 58 memberikan pasukan kedudukan tertinggi di dunia kedudukan yang lebih selesa.

Kerosakan mungkin menjadi lebih buruk untuk penjaga gol dari Thailand Waraporn Boonsing sebelum Sara Daebritz menyumbat gol keempat untuk juara 2003 dan 2007 itu pada 73 minit.

Jerman mengutip tujuh mata daripada tiga perlawanan, sama dengan Norway, tetapi di hadapan dengan sebahagian besar perbezaan selepas membelasah Ivory Coast 10-0 dalam perlawanan pembukaan mereka.

Thailand, di tempat ketiga dengan tiga mata, masih boleh mara sebagai salah satu daripada empat pasukan ketiga terbaik tetapi rakan pendatang baru Ivory Coast gulung tikar selepas tewas tiga kali dengan tiga jaringan dan 16 bolos.

Jerman akan berdepan pasukan tangga ketiga dari Kumpulan A, C atau D di Ottawa pada Sabtu dengan Norway pula akan menentang pasukan tangga kedua dari Kumpulan F termasuk Perancis, England, Colombia dan Mexico, Isnin depan.

ARTIKEL YANG SAMA