Bahrain menuj...

Bahrain menuju jalan pemulihan selepas pemberontakan

MANAMA, 15 Feb – Ketua polis Bahrain berkata negara Teluk beransur-ansur kembali stabil, lima tahun selepas pemberontakan pada 2011 ditumpaskan secara kekerasan, namun masih menghadapi ancaman keselamatan daripada elemen yang disokong Iran dan militan yang dikaitkan dengan Islamic State (IS).

Bercakap sebelum ulang tahun kelima permulaan bantahan pro-demokrasi, Brigadier Jeneral Tariq al-Hassan juga menolak tuduhan oleh kumpulan hak penyeksaan oleh anggota keselamatan sebagai ‘pencabulan perjanjian,’ berkata Bahrain telah menubuhkan beberapa mekanisme pengawasan untuk memastikan kebersihan kawalan.

Negara Teluk Arab telah bergelut untuk mengatasi pepecahan yang timbul selepas satu pemberontakan pada 2011 oleh penduduk Islam Syiah yang menuntut pembaharuan dan berakhirnya penguasaan politik kerajaan berperlembagaan Sunni.

Pengkritik kerajaan, di mana Armada Kelima Tentera Laut AS berpangkalan, berkata pepecahan telah bertambah teruk akibat tindakan keras ke atas penentang oleh anggota keselamatan Bahrain. Al-Hassan mengetepinya, berkata bantahan telah dirampas oleh ‘pelampau’ yang diarahkan oleh golongan Syiah Iran.

“Bahrain telah menghadapi serangan pengganas, pergolakan dan serangan dalam tempoh lima tahun lalu. Hari ini keselamatan adalah lebih baik dan terkawal,” beritahunya kepada Reuters dalam satu temu bual. “Namun kestabilan ini mesti dipelihara disebabkan kami menghadapi satu serangan dari luar negara, khususnya dari Iran seperti yang ditunjukkan oleh kami lebih daripada sekali.”

Jeneral Tariq al-Hassan bercakap kepada Reuters dalam satu temu bual di Kementerian ibu pejabat Negeri di Manama, Bahrain. – Reuters
Jeneral Tariq al-Hassan bercakap kepada Reuters dalam satu temu bual di Kementerian ibu pejabat Negeri di Manama, Bahrain.
– Reuters

Iran menafi tuduhan mengatakan ia menghasut keadaan tidak stabil di Bahrain dan rakan negara Teluk Arab. Al-Hassan berkata Bahrain juga menghadapi ancaman daripada Islamic State dan militan al-Qaeda. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA