Bakteria berb...

Bakteria berbahaya ditemui di pelabuhan Australia

SYDNEY, 13 April (Xinhua) – Ahli saintis negara memberi amaran hari ini kepada perenang-perenang mengenai kemungkinan terdapatnya bakteria marin patogen di pelabuhan paling terkenal Australia yang boleh membawa maut setiap tahun yang lebih berbahaya daripada ikan yu.

Kepekatan tinggi dua spesies bakteria vibrio telah ditemui di bahagian paling hangat di pelabuhan Sydney, salah satu bahagian Australia yang paling sedikit penduduknya dan tempat yang menggunakan laluan air, dan juga kawasan yang kurang bergaram jauh ke dalam muara.

Walaupun bakteria vibrio mengakibatkan kolera, tanda-tanda yang ditemui di Sydney Harbour sebaliknya mengakibatkan penyakit gastrousus menerusi pemakanan makanan laut yang tercemar serta jangkitan pemakan daging pada anggota para perenang yang mengalami luka terbuka.

“Patogen ini mengakibatkan 95 peratus kematian berkaitan makanan laut di AS dan membawa kadar kematian kira-kira 50 peratus kepada individu yang dijangkiti,” ahli mikrobiologi Universiti Teknologi, Dr. Maurizio Labbate mengatakan dalam satu kenyataan hari ini.

Penemuan berkenaan telah disiarkan dalam jurnal saintifik Frontiers in Microbiology.