Bakteria ‘keb...

Bakteria ‘kebal’ ancam wabak global

PARIS, 19 Nov (AFP) – Barisan terakhir pertahanan Medicine menentang penyakit yang boleh membawa maut telah gagal, yang dihantui epidemik sejagat, menurut para ahli sains, selepas mendapati tentangan bakteria terhadap antibiotik yang dianggap sebagai jalan terakhir.

Penemuan itu boleh menandakan pengembalian sebenar kepada Zaman Kelam, dengan para doktor tidak mampu mengawal kuman biasa seperti E Coli, yang mengundurkan kemajuan perubatan yang berabad-abad lamanya.

“Ini adalah hasil yang sangat membimbangkan,” kata Liu-Jian-Hua, seorang profesor Universiti Pertanian Selatan, China dan yang juga penulis bersama kajian baru.

Liu dan rakan-rakan sekerjanya telah menemui gen, dipanggil MCR-I, yang membolehkan bakteria menjadi penentang terhadap antibiotik dikenali sebagai polymyxins, yang digunakan melawan kuman lebih kuat.

Gen itu, yang dikesan dalam bakteria biasa tetapi boleh membawa maut seperti E Coli dan K. Pneumoniae – punca pneumonia dan penyakit darah – yang menjadikan bakteria itu tidak dapat dikalahkan.

Paling membimbangkan ialah gen itu semudahnya merebak dari satu jenis kepada jenis lain, menurut kajian itu, yang disiarkan dalam jurnal The Lancet Infectious Diseases, yang membawa kepada amaran bahawa ia boleh ‘mempunyai potensi epidemik’

Sehingga kini, kes-kes penentangan luar biasa hanya berlaku menerusi mutasi dalam organisma individual, yang begitu membataskan jangkitan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah pun memberi amaran tentang tentangan terhadap antibiotik mungkin membawa kepada ‘era kembali kepada sebelum antibiotik, yang mana malah jangkitan kecil – atau pengurangan – boleh terbukti tidak boleh dielakkan.