Bandar Syria ...

Bandar Syria dikepung, rundingan damai dipandang sia-sia

BEIRUT, Jan 8 (Reuters) – Amaran kebuluran berleluasa dan meningkat apabila kuasa-kuasa pro-kerajaan mengepung sebuah Bandar yang dikuasai pembangkang di Syria dan musim sejuk yang teruk, yang mengakibatkan rundingan damai itu semakin suram dan menyeru PBB untuk mengadakan bulan ini.

Sekatan Madaya, berhampiran sempadan dengan Lubnan, telah menjadi isu utama bagi pemimpin pembangkang Syria yang memberitahu duta PBB minggu ini mereka tidak akan mengambil bahagian dalam perbincangan dengan kerajaan sehingga pengepungan ditarik balik.

Sekurang-kurangnya 10 orang telah meninggal dunia akibat kebuluran di Madaya dalam tempoh enam minggu lalu, kata Balai Pemerhati Syria bagi Hak Asasi Manusia. Aktivis pembangkang berkata bilangan orang mati itu berpuluh-puluh orang walaupun Reuters belum dapat mengesahkan laporan tersebut.

Gambar wajah anak damit yang diambil dari video yang dikatakan ditembak di Madaya. - Reuters
Gambar wajah anak damit yang diambil dari video yang dikatakan ditembak di Madaya. – Reuters

“Kami telah tinggal di atas daun pokok, tumbuh-tumbuhan, tetapi kini kita bergelut dalam ribut salji dan tidak ada lagi tumbuh-tumbuhan atau daun,” kata Majed Ali, 28, seorang aktivis pembangkang yang bercakap kepada Reuters melalui telefon di Madaya.

“Saya 114 kilogram sebelum pengepungan. Kini saya 80 kilogram”

Penduduk Madaya membuat air berperisa dengan rempah, limau, garam dan cuka, kata Abu Hassan Mousa, ketua majlis pembangkang di Madaya.

Manakala nasi atau susu tepung boleh didapati, dimana harga boleh mencecah kira-kira $ 300 per-kilo, kata penduduk.