Bangladesh ke...

Bangladesh kekalkan hukuman mati hartawan

DHAKA, 8 Mac (AFP) – Mahkamah Agung Bangladesh hari ini mengekalkan hukuman mati kepada Ketua Kewangan Jamaat-e-Islami Ketua atas jenayah perang, iaitu satu tamparan hebat kepada parti Islam yang terbesar di negara itu.

Mir Quasem Ali, hartawan perkapalan dan hartanah, didapati bersalah pada tahun 2014 atas penculikan dan pembunuhan seorang pejuang muda semasa perang Bangladesh 1971 bagi kemerdekaan menentang Pakistan.

Tiga pegawai kanan Jamaat dan seorang pemimpin utama pembangkang Parti Nasionalis Bangladesh (BNP) telah dihukam mati sejak Disember 2013 atas jenayah perang, walaupun dilanda kritikan global dalam perbicaraan mereka dari tribunal kontroversi jenayah perang.

Perbicaraan tersebut telah membahagikan negara itu dan mencetuskan bantahan maut, dengan penyokong Jamaat dan BNP menamakan mereka penipu yang bertujuan untuk menghapuskan pemimpin-pemimpin mereka.

Gambar fail bertarikh 2 November 2014 menunjukkan Mir Quasem Ali melambai tangannya semasa beliau memasuki van di Mahkamah Jenayah Tribunal Antarabangsa di Dhaka. – AFP
Gambar fail bertarikh 2 November 2014 menunjukkan Mir Quasem Ali melambai tangannya semasa beliau memasuki van di Mahkamah Jenayah Tribunal Antarabangsa di Dhaka. – AFP

“Mahkamah mengekalkan hukuman mati bagi penculikan dan pembunuhan seorang pejuang kebebasan muda yang mayatnya telah dibuang ke dalam sungai,” kata Peguam Negara, Mahbubey Alam kepada AFP.

Pemimpin kanan parti yang berusia 63 tahun itu menghadapi hukuman gantung sampai mati dalam tempoh beberapa bulan melainkan jika kesnya dikaji semula oleh mahkamah yang sama atau dia diberikan pengampunan oleh presiden Bangladesh. Abdur Rob, professor politik sains di Universiti Utara Selatan di Dhaka, berkata ia merupakan satu tamparan hebat kepada Jamaat.

“Dia adalah bahagian kewangan utama parti,” katanya kepada AFP.