Banjir di Bog...

Banjir di Bogota ragut 16 nyawa

BOGOTA, 20 April – Banjir dan runtuhan tanah di tengah Colombia telah membunuh sekurang-kurangnya 16 orang, kata pihak berkuasa bencana dan bantuan kerajaan semalam, mencetuskan kebimbangan di sebuah negara yang masih berpulih daripada runtuhan yang membunuh beratus orang baru-baru ini.

Sekurang-kurangnya tujuh orang hilang selepas hujan lebat melanda bandar Manizales, kata pegawai kerajaan, menimbulkan kebimbangan jumlah kematian mungkin meningkat seperti yang berlaku pada awal bulan ini di selatan bandar Mocoa.

Di sana, sekurang-kurangnya 323 orang termasuk lebih daripada 100 kanak-kanak terbunuh apabila hujan lebat menyebabkan tiga sungai gunung dibanjiri pada 31 Mac, membawa aliran lumpur dan batu tongkol ke bandar.

Manizales “diputuskan oleh runtuhan batu, runtuhan lumpur, banjir,” beritahu Datuk Bandar Jose Octavio Cardona kepada stesen radio tempatan.

Beliau berkata bandar itu telah mengambil langkah berjaga-jaga selepas hujan lebat turun berhari-hari lamanya, yang berubah kepada hujan lebat semalaman.

Keadaan runtuhan selepas banjir lumpur di Manizales, Colombia pada 19 April, 2017. Banjir dan tanah runtuh di tengah Colombia telah membunuh sekurang-kurangnya 16 orang. – AFP
Keadaan runtuhan selepas banjir lumpur di Manizales, Colombia pada 19 April, 2017. Banjir dan tanah runtuh di tengah Colombia telah membunuh sekurang-kurangnya 16 orang. – AFP

Presiden Juan Manuel Santos menggantung agenda rasminya untuk berkunjung ke bandar, ibu negeri kawasan Caldas, yang seperti Mocoa, rantau terpencil dan sukar untuk dimasuki.

“Ia adalah produk perubahan iklim,” beritahunya kepada wartawan, meminta semua orang “menjaga” alam sekitar untuk mengelak bencana berkenaan.

Beliau berkata di Twitter beliau telah mengarah pegawai daripada agensi kecemasan dan kementerian pengangkutan pergi ke bandar berkenaan untuk menilai ‘keadaan serius’ di sana.

Pegawai kecemasan berkata lapan kawasan telahpun terjejas oleh banjir atau runtuhan lumpur, termasuk satu di mana beberapa rumah ditimbus.

Kelas di Manizales – di mana 400,000 orang tinggal – serta air, perkhidmatan elektrik dan gas di kawasan terjejas digantung sebagai langkah berjaga-jaga. – AFP