Banjir Jerman...

Banjir Jerman ragut 4 jiwa

BERLIN, 30 Mei – Sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dan beberapa lagi cedera di selatan Jerman selepas kejadian ribut deras menyebabkan banjir teruk, dengan orang ketiga juga dikhuatiri mati, menurut pihak berkuasa hari ini.

Di Schwaebisch Gmuend berdekatan bandar Stuttgart, seorang sukarelawan bomba mati kelmarin apabila cuba untuk menyelamatkan seorang lelaki terperangkap di stesen kereta api yang mengalami kebanjiran, menurut pihak berkuasa perbandaran.

Ia tidak secara jelas segera sama ada lelaki yang terperangkap itu terselamat dalam kejadian itu.

Di Weissbach, hanya di arah utara, seorang lelaki berusia 60 tahun terkorban di garaj bawah tanah yang dipenuhi air pada hari yang sama.

Pihak berkuasa serantau di negeri selatan Baden-Wuerttemberg meletakkan angka cedera di bawah 10 orang.

Kereta-kereta tertimbus dengan runtuhan berikutan banjir teruk melanda di selatan Jerman. – AP
Kereta-kereta tertimbus dengan runtuhan berikutan banjir teruk melanda di selatan Jerman. – AP

Ribut ganas dan hujan deras pada petang Ahad dan ketika waktu malam telah menyebabkan kerosakan teruk di negeri serantau itu.

Sejumlah orang terpaksa diselamatkan dari kereta-kereta mereka yang terperangkap dalam banjir itu.

Agensi berita Jerman DPA berkata bahawa sebuah sungai memecahkan tebingnya di Braunsbach, memusnahkan sebuah rumah dan merosakkan beberapa lagi yang lain.

Saksi-saksi mata menyiarkan video-video di rangkaian sosial menunjukkan kereta-kereta dihanyutkan oleh banjir dan terhempas ke jendela-jendela kedai.

Ketua sebuah daerah pedalaman di Schwaebisch Hall, Michael Knaus, berkata bahawa lebih banyak air hujan turun dalam jangka beberapa jam beberapa pada beberapa bulan biasa sebelumnya.

Pihak berkuasa Baden-Wuerttemberg berkata bahawa seramai 7,000 anggota bomba, polis dan pekerja-pekerja menyelamat dipanggil keluar dalam beberapa 2,200 insiden. – AFP