Banjir kilat ...

Banjir kilat ragut 17 nyawa

PARIS, 5 Okt (Reuters) – Empat orang masih hilang pada Isnin selepas banjir kilat di Riviera Perancis membunuh sekurang-kurangnya 17 orang pada hujung minggu, yang menyebabkan kerajaan telah mengisytiharkan bencana alam di rantau pelancong tenggara itu.

Kira-kira 5,000 rumah masih tidak menerima bekalan elektrik pada pagi Isnin selepas seramai 70,000 terputus bekalan elektrik malam sebelumnya.

Menteri Dalam Negeri Perancis, Bernard Cazeneuve, yang melawat zon yang terjejas bersama Presiden Francois Hollande pada Ahad lalu memberitahu radio Eropah 1 pada Isnin bahawa terdapat beberapa rompakan dan sembilan orang telah ditangkap.

“Polis bertindak dengan cepat untuk menghentikan jenayah itu,” katanya.

Kira-kira 300 polis dan 543 pegawai bomba masih menjalankan operasi mencari dan menyelamat di seluruh kawasan yang dilanda banjir, kata Cazeneuve.

Beberapa orang mangsa banjir sedang memindahkan barang mereka di Mandelieu-la-Napoule, selatan Perancis selepas banjir yang melanda di Riviera Perancis yang meragut 19 kematian. - AFP
Beberapa orang mangsa banjir sedang memindahkan barang mereka di Mandelieu-la-Napoule, selatan Perancis selepas banjir yang melanda di Riviera Perancis yang meragut 19 kematian. – AFP

Hujan lebat yang melanda Alpes-Maritimes jabatan pentadbiran, bersempadan dengan Itali, pada petang Sabtu, membanjiri bandar-bandar tempatan termasuk Cannes dan menyekat laluan pengangkutan.

Mangsa-mangsa termasuk tiga orang yang terbunuh di rumah persaraan yang dilanda banjir di Kampung Biot, dan tujuh penduduk bandar Mandelieu-la-Napoule yang telah cuba untuk menaiki kereta mereka di garaj, kata pegawai kerajaan tempatan.

Perkhidmatan kereta api tempatan disambung semula pada Ahad selepas digantung sementara. Perkhidmatan terhad kereta api itu akan dijangka berterusan sepanjang Isnin ini, manakala beberapa jalan raya masih tersekat.

ARTIKEL YANG SAMA