Banjir Korea ...

Banjir Korea U ragut 133 nyawa

SEOUL, 12 Sept – Beberapa kejadian banjir di kawasan sempadan Korea Utara telah membunuh sekurang-kurangnya 133 orang dengan 395 lagi hilang dan beribu-ribu rumah dihanyutkan, menurut PBB, selepas Pyongyang melaporkan “kesusahan yang besar” di kawasan itu.

Sekitar 107,000 orang terpaksa meninggalkan rumah mereka di kawasan sepanjang Sungai Tumen, badan dunia itu berkata dalam satu kenyataan yang diterima hari ini yang memetik perangkaan kerajaan Pyongyang. Media rasmi Utara menyifatkan hujan lebat yang membawa kepada banjir berhampiran sempadan timur laut dengan China dan Rusia itu sebagai yang paling teruk selama beberapa dekad, dan berkata ia membawa kesusahan yang teruk kepada penduduk.

Negara miskin itu telah terdedah kepada bencana alam khususnya banjir, sebahagiannya disebabkan oleh penebangan hutan dan infrastruktur yang lemah. Sekurang-kurangnya 169 orang terbunuh oleh hujan lebat secara besar-besaran pada musim panas tahun 2012.

Sumber-sumber negeri utama yang melancarkan program peluru berpandu dan senjata nuklear Pyongyang berkata adalah penting untuk menghalang pencerobohan Amerika Syarikat.

Lebih daripada 35,500 buah rumah kini telah dilanda banjir, dengan 69 peratus daripada mereka musnah, dan 8,700 bangunan awam telah rosak, Pejabat PBB bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) dalam satu kenyataan berkata semalam. Sekitar 16,000 hektar (39.540 ekar) tanah ladang telah dinaiki air, sekurang-kurangnya 140,000 orang amat memerlukan bantuan, katanya.

OCHA berkata, kumpulan yang terdiri daripada agensi-agensi PBB, pertubuhan bukan kerajaan antarabangsa, Palang Merah antarabangsa dan Palang Merah Utara telah melawat bahagian rantau yang dilanda banjir minggu lepas untuk menilai keperluan.

Ia berkata agensi bantuan telah mengeluarkan bahan dari stok simpanan di Utara seperti makanan, tempat tinggal dan kit dapur dan pembersihan air dan peralatan kesihatan.

Kerajaan Utara telah bekerja segera untuk membuka semula jalan raya dan telah mengedarkan barang-barang bantuan dan bahan binaan. Keutamaan adalah untuk membina semula 20,000 rumah pada awal bulan Oktober, sebelum musim sejuk tiba di Korea. – AFP

new