Bank Australi...

Bank Australia setuju perjanjian Android Pay

SYDNEY, 16 Dis (Reuters) – Bank besar Australia telah bersetuju untuk menerima bayaran yang dibuat ke atas peranti yang menggunakan Android Pay Google Inc, meninggalkan sistem Apple Pay oleh Apple Inc tersisih tatkala syarikat teknologi itu bergelut untuk memujuk pemberi pinjaman untuk menerima syarat-syaratnya.

Bank termasuk Westpac Banking Corp, Kumpulan Perbankan ANZ dan Macquarie akan menerima bayaran tidak terkira banyaknya menerusi telefon pintar Android apabila Google memperkenalkan perkhidmatan itu pada separuh tahun pertama 2016, kata syarikat teknologi itu hari ini. Westpac dan Bank Komanwel Australia telah pun mengendali sistem bayaran peranti mereka sendiri.

Secara perbandingan, Apple masih terbabit dalam rundingan dengan bank besar dalam usaha mencari perjanjian untuk menerima Apple Pay.

Sistem pengeluar iPhone yang dilancarkan di Australia pada bulan lalu, dengan sokongan untuk kad American Express Co, namun masih tersisih daripada 80 peratus pengguna yang menggunakan kad kredit lain dalam satu pasaran yang dilihat oleh Westpac sebagai bernilai lebih daripada $2 bilion pada tahun ini.

“Ia adalah cip tawar-menawar yang besar untuk digunakan oleh bank Australia untuk mencapai perjanjian yang lebih baik dengan Apple,” kata Foad Fadaghi, pengarah urusan firma penyelidikan teknologi Telsyte.

Seorang jurucakap Apple enggan memberi komen.

Android Pay akan menyokong kad kredit dan debit MasterCard dan Visa, tulis Pali Bhat, pengarah pengurusan produk di Google dalam satu blog yang disiarkan hari ini.

Pilihan pengguna seperti McDonald’s Corp dan Domino’s Pizza juga telah mendaftar, kata Google, sekaligus mempertingkat tarikan Android Pay.

Ketidakhadiran satu perjanjian mengenai Apple Pay bergantung pada ketidakrelaan bank untuk melepaskan satu bahagian saham pasaran untuk bayaran yang tidak terkira banyaknya yang telah didirikan oleh mereka yang kini jauh lebih besar daripada kebanyakan negara lain.

Lebih 60 peratus daripada kesemua urus niaga kad di Australia kini dilakukan tanpa hubungan, kata bank ANZ dalam satu kenyataan hari ini, ketika mengumumkan gabungan Android Pay.