Bank Dunia lu...

Bank Dunia lulus pinjaman AS$500 juta

SHANGHAI, 23 Mac (Reuters) – Bank Dunia telah meluluskan pinjaman $500 juta kepada China untuk menyokong pembiayaan projek untuk membantu mengawal pencemaran udara di sekitar Beijing.

Wang tersebut membentuk sebahagian daripada program lebih meluas yang dijangka mencecah AS$1.4 bilion untuk “pembiayaan hijau” dalam tempoh enam tahun akan datang yang termasuk setengah bilion dolar tambahan daripada Hua Xia Bank Co Ltd dan AS$400 juta dalam sumbangan ekuiti daripada peminjam kecil, kata Bank Dunia.

China mengalami pencemaran udara teruk dan merupakan pengeluar terbesar gas rumah hijau di dunia, seperti karbon dioksida. Kira-kira 70 peratus daripada elektrik datang daripada kilang tenaga yang menggunakan arang batu, yang merupakan sumber utama gas rumah hijau.

Negara itu berhasrat mengurangkan kebergantungannya pada bahan api fosil dengan menambah bahagian tenaga nuklear, hidro, angin dan solar, dengan matlamat mengurangkan pengeluaran negara pencemar utama dalam sektor tenaga sebanyak 60 peratus pada tahun 2020.

Wang tersebut akan membantu syarikat di Beijing, Hebei, Tianjin dan kawasan berdekatan yang mengambil tindakan untuk mengatasi pencemaran udara di bawah pelan pencegahan dan kawalan yang diluluskan oleh kabinet China, Majlis Negara, seperti mengurangkan penggunaan arang batu dan mengurangkan pengeluaran.

Bank Hua Xia yang berpangkalan di Beijing akan menubuhkan Pusat Pembiayaan Hijau dan mempelopori model dan produk pembiayaan inovatif, katanya.

Beijing sering dipaparkan hampir di atas senarai bandar paling dicemari di China tatkala pengeluaran daripada kenderaan dan industri berat bergabung dengan keadaan cuaca untuk menambah tahap asbut. Pencemaran udara paling teruk cenderung berlaku serentak dengan tempoh angin kurang.

Untuk Beijing dan kawasan sekitarnya, kerajaan telah menetapkan sasaran untuk mengurangkan pencemaran sebanyak 40 peratus daripada tahap 2013 untuk tahun 2020.

ARTIKEL YANG SAMA