Bank pertenga...

Bank pertengahan China bayangi trilion dollar pinjaman

BEIJING, 31 Jan – Bank tingkat pertengahan China semakin menggunakan alat kompleks untuk membuat pinjaman baru dan menyusun semula pinjaman yang ada, seterusnya dianggap sebagai pelaburan berisiko rendah pada kunci kira-kira mereka, menyembunyi skala dan risiko pinjaman mereka kepada ekonomi lembap China.

Saiz akaun ‘pinjaman bayangan’ ini meningkat sebanyak satu pertiga dalam separuh tahun pertama 2015 kepada kira-kira AS$1.8 trilion, bersamaan dengan 16.5 peratus daripada kesemua pinjaman komersial di China, analisis UBS menunjukkan. Untuk bank yang lebih kecil, kadar adalah jauh lebih cepat.

Amalan yang semakin meningkat ini, yang membabitkan struktur kewangan dikenali sebagai Pelan Pengurusan Aset Panduan (DAMPs) atau Hak Benefisiari Amanah (TBRs), berlaku apabila beberapa pemberi pinjaman tingkat pertengahan, menerima tekanan daripada pertumbuhan ekonomi paling lembap di China dalam 25 tahun, telahpun menangguh pengiktirafan pinjaman lapuk.

Untuk memberikan perlindungan terhadap masa sukar, bank diwajibkan memperuntuk modal ke atas aset kredit mereka, lebih berisiko pada aset, lebih banyak modal mesti diperuntukkan, menyebabkan mereka tidak memperoleh apa-apa. Pinjaman biasanya membawa 100 peratus risiko, namun produk pelaburan berkenaan selalunya menanggung satu perempat daripadanya, maka bank boleh menyimpan sedikit wang dalam rizab dan meminjam lebih.

Bank juga mesti memperuntuk sekurang-kurangnya 2.5 peratus untuk buku pinjaman mereka sebagai anggaran bijak kegagalan membayar yang mungkin berlaku, sementara peruntukan produk berkenaan adalah di antara 0.02 dan 0.35 peratus daripada nilai modal di bank utama China pada akhir Jun, kata Moody’s Investors Service dalam satu nota pada bulan lalu.

Bendera kebangsaan China terlihat di hadapan sebuah poster yang menunjukkan reka bentuk wang kertas 100 yuan China yang baharu di cawangan bank komersil di daerah perniagaan Beijing, China. - Reuters
Bendera kebangsaan China terlihat di hadapan sebuah poster yang menunjukkan reka bentuk wang kertas 100 yuan China yang baharu di cawangan bank komersil di daerah perniagaan Beijing, China. – Reuters

Di Bank Co, misalnya, jumlah pelaburan yang diterima bertambah dua kali ganda dalam tempoh sembilan bulan pertama 2015 kepada 1.76 trilion yuan.

Ia adalah bersamaan dengan keseluruhan buku pinjaman dan jumlah asset dalam sistem perbankan Filipina, fail menunjukkan. Pelaburan yang diterima mungkin termasuk aset seperti bon kerajaan, tetapi mereka juga termasuk TBRs dan DAMPs di bank tingkat pertengahan.

Di Bank Evergrowing, pelaburan yang diterima mencecah 397 bilion yuan pada September, mengatasi buku pinjamannya sebanyak 290 bilion yuan. Bank berkata pada tahun lalu kesemua pelaburan yang diterimanya adalah DAMPs dan TBRs. – Reuters