Bantahan melu...

Bantahan meluas, bekalan air teruk terjejas di New Delhi

NEW DELHI, 21 Feb (Reuters) – Bantahan meluas di utara negeri India telah menjejaskan bekalan air yang teruk ke ibu negara New Delhi, metropolis yang mempunyai 20 juta penduduk, dan memaksa kilang ditutup, tatkala tentera dihantar untuk mengawal keganasan yang telah membunuh 10 orang.

Rusuhan di Haryana oleh Jats, luar Bandar kasta, merupakan gejala persaingan yang semakin sengit untuk pekerjaan kerajaan dan pembukaan pendidikan di India, di mana penduduknya yang semakin ramai dijangka memintas China dalam masa satu dekad.

Pembandaran pesat sedang memberikan tekanan ke atas bekalan air selepas kemarau selama dua tahun, dengan ibu negara bergantung pada Haryana untuk memenuhi kebanyakan keperluannya.

“Tidak ada air sekarang. Masih tidak adanya harapan untuk mendapatnya,” kata Timbalan Ketua Menteri Manish Sisodia dalam satu tweet pada pagi ani.

Penunjuk perasaan daripada masyarakat Jat yang melaungkan slogan semasa bantahan di New Delhi, India. – Reuters
Penunjuk perasaan daripada masyarakat Jat yang melaungkan slogan semasa bantahan di New Delhi, India. – Reuters

Kerajaan bandar mengarahkan sekolah ditutup esok dan mencatu peruntukan kepada penduduk untuk memastikan hospital dan perkhidmatan kecemasan mempunyai bekalan mencukupi.

Menteri Dalam Negeri Rajnath Singh dijangka berkunjung hari ini untuk bertemu dengan pemimpin masyarakat Jat, yang membentuk satu perempat daripada penduduk di Haryana dan berjumlah lebih daripada 80 juta di utara India dalam usaha untuk meredakan krisis.

Kerajaan pusat juga menghantar tentera dan tentera separa ke kawasan yang sensitif, di mana perkhidmatan Internet rosak, satu perintah berkurung dikenakan di beberapa daerah dan jalan raya tersekat.