Bantahan mene...

Bantahan menentang undang-undang pengawasan baru

WARSAW, 24 Jan – Beribu-ribu warga Poland berarak melalui Warsaw kelmarin untuk bantahan terhadap rancangan kerajaan konservatif baru mereka untuk meningkatkan kuasa pengawasan, dengan beberapa daripada mereka berkata mereka takut Poland mengikuti Hungary ke arah ‘demokrasi liberal.’

Sejak pihak Undang-undang dan Keadilan (PIS) Poland mengambil alih kuasa pada bulan November lalu, ia telah bergerak untuk mengambil lebih banyak kawalan badan kehakiman dan media telah membahagikan Poland dan ancaman yang dibangkitkan dalam Kesatuan Eropah, yang mana telah mula disiasat dan mendapati Warsaw akan melemahkan prinsip-prinsip demokrasi.

Kibaran bendera Poland dan Kesatuan Eropah, penunjuk perasaan menuntut bahawa undang-undang dan keadilan parti untuk menarik balik perubahan yang dirancang kepada undang-undang pengawasan.

“Awda sepatutnya mendengar, tapi tidak mendengar,” kata salah seorang penunujuk perasaan. Perubahan yang dicadangkan itu akan memperluaskan akses kerajaan untuk data digital dan melonggarkan rangka kerja perundangan untuk menggunakan pengawasan dalam penguatkuasaan undang-undang.

“Privasi kami, keintiman kami terancam, kami boleh mengikuti, menonton melalui di rumah kita, dan dalam talian,” Mateusz Kijowski, salah seorang penganjur, memberitahu penunjuk perasaan dalam keadaan aman. – Reuters

Orang ramai menunjuk perasaan semasa perhimpunan antikerajaan di Warsaw. - Reuters
Orang ramai menunjuk perasaan semasa perhimpunan antikerajaan di Warsaw. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA