Bantahan selu...

Bantahan seluruh Venezuela

CARACAS, 18 Mei (AFP) – Bantahan dijangka berlaku di seluruh Venezuela hari ini ke atas Presiden Nicolas Maduro dalam cabaran pertama terhadap kuasa besar-besaran yang telah diarahkan untuk polis dan tentera di bawah keadaan darurat.

Perarakan pimpinan pembangkang di Caracas dan bandar lain adalah untuk menuntut pihak berkuasa supaya mengesahkan satu referendum penarikan balik untuk penyingkiran Maduro.

Namun presiden berusia 53 tahun itu telah mengetepikan usaha untuk menyingkirnya.

Semalam, beliau berkata referendum adalah “tidak sah” dan satu petisyen dengan 1.8 juta tanda tangan dipenuhi dengan “penipuan.”

Keadaan darurat selama 60 hari dikenakan dari Isnin untuk mengatasi apa yang dikatakan oleh Maduro sebagai ancaman ke atas keselamatan, serta kekurangan makanan dan minyak.

Kebanyakan langkah bergantung pada tentera dan polis Venezuela yang dihantar untuk melaksanakannya.

Ia menggantung kebanyakan perlindungan perlembagaan dengan membuka laluan kepada ekspropriasi dan hampir kesemua tindakan yang dianggap perlu untuk mengekal ketenteraman awam.

Individu, syarikat dan pertubuhan bukan kerajaan di Venezuela yang mempunyai hubungan dengan kumpulan asing juga diawasi dan menghadapi risiko kewangan mereka dibekukan, menurut arahan.

Kongres yang dikawal oleh pembangkang pada lewat semalam menolak arahan dalam satu veto, berkata ia melemahkan demokrasi.

Maduro menuduh Washington mempunyai reka bentuk “perluasan” ke atas Venezuela, dan berkata kapal terbang pengawasan AWACS AS telah mencabul ruang udara negaranya sebanyak dua kali pada minggu lalu.