Bantu cari se...

Bantu cari serpihan MH370

KUALA LUMPUR, Malaysia, 3 Ogos (Agensi) – Pegawai Malaysia kelmarin berkata mereka akan meminta pertolongan dari wilayah berdekatan pulau Reunion di mana kepingan yang disyaki daripada pesawat Malaysia Airlines (MAS) telah dijumpai untuk cuba mencari lebih banyak lagi serpihan pesawat.

Sementara itu, satu lagi serpihan baru, dijumpai kelmarin di pulau Reunion, di barat Lautan Hindi ternyata merupakan “tangga domestik,” yang bukan dimiliki oleh sebuah pesawat, Ketua Pengarah Penerbangan Awam Azharuddin Abdul Rahman memberitahu Agensi di tengah-tengah laporan media mengatakan bahagian pesawat baru telah dijumpai.

Pegawai kerajaan Malaysia akan meminta wilayah berdekatan Reunion untuk memberitahu mereka jika menjumpai sebarang serpihan yang berkemungkinan berkaitan dengan sebuah pesawat, pegawai kementerian pengangkutan berkata tanpa mendedahkan identitinya kerana dia tidak dibenarkan untuk bercakap bersama media.

Serpihan sayap yang disyaki daripada pesawat MAS 370 yang telah hilang dijumpai Rabu lepas di Reunion. Ia telah tiba di kemudahan ujian tentera Perancis, di mana ia akan dianalisis oleh para pakar.

Penyiasat keselamatan Udara, termasuk seorang dari Boeing, telah mengenal pasti komponen tersebut sebagai flaperon daripada sayap Boeing 777, menurut seorang pegawai AS. Penerbangan 370 adalah satu-satunya 777 yang hilang dan kebanyakannya yakin sayap tersebut daripada pesawat itu.

Beberapa serpihan yang hanyut di pulau Reunion. – Reuters
Beberapa serpihan yang hanyut di pulau Reunion. – Reuters

Serpihan terbaru yang dijumpai pada pantai berdekatan bandar Saint-Denis pagi kelmarin tidak mempunyai sebarang kaitan dengan penyiasatan yang melibatkan pesawat 370 yang hilang, kata Rahman.

“Saya merupakan orang yang mengetuai penyiasatan di Perancis bagi analisis tersebut dibawa balik. Saya membaca pada semua media ia merupakan sebahagian daripada pintu,” dia memberitahu Agensi melalui telefon dari Perancis.

“Bagaimanapun saya menyemak dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam, dan tenaga kerja yang berada di Pulau Reunion, ia hanya merupakan tangga domestik.”

Menteri pengangkutan Malaysia mengesahkan kelmarin bahawa sayap yang dijumpai telah dikenal pasti sebagai sebahagian daripada 777, mengatakan ia telah disahkan oleh pihak berkuasa Perancis bersama dengan Boeing, Lembaga Keselamatan Pengangkutan Negara dan pasukan Malaysia.

Para pakar akan cuba menetapkan sama ada bahagian tersebut datang dari Pesawat 370, yang telah hilang pada 8 Mac 2014, ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing dengan membawa 239 penumpang.