Bantuan keman...

Bantuan kemanusiaan tiba di Syria

DAMSYIK, 18 Feb (AFP) – Trak-trak membawa bantuan memasuki empat bandar dikepung di Syria kelmarin, dalam apa yang Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) gambarkan sebagai satu ujian bagi kedua belah pihak negara berperang itu menjelang bagi satu gencatan senjata yang diharapkan.

Pihak Bulan Sabit Merah berkata trak-trak yang diisi dengan bekalan-bekalan memasuki Moadimayet al-Sham, berdekatan Damsyik, penghantaran pertama bantuan sejak kuasa-kuasa dunia bersetuju dalam pelan bercita-cita tinggi untuk gencatan senjata bermula esok dan secara mendadak meningkatkan akses kemanusiaan.

Wakil agensi itu Muhannad al-Asadi memberitahu AFP bahawa 35 trak memasuki bandar itu,“ membawa 8,800 guni tepung, 4,400 bungkusan makanan, makanan-makanan bertenaga tinggi dan kelengkapan perubatan”.

Seorang wartawan AFP berkata tiga trak juga memasuki Madaya, bandar yang dikepung oleh tentera Syria di wilayah Damsyik.

Sementara itu, penyelaras Kemanusiaan PBB bagi Syria, Yacoub El Hillo, berkata trak-trak bantuan tiba di bandar-bandar Syiah di Fuaa dan Kafraya, di wilayah barat laut Idlib, yang dikelilingi oleh pemberontak.

Trak-trak bekalan PBB diiringi oleh tentera pembangkang menuju kawasan mereka. – Reuters
Trak-trak bekalan PBB diiringi oleh tentera pembangkang menuju kawasan mereka. – Reuters

“Puluhan lagi trak akan mengikuti” ke Madaya, Fuaa dan Kafraya, katanya. “Kami sedang dalam proses penamat.”

Dia berkata bantuan yang dihantar kelmarin ke bandar-bandar, termasuk Zabadani, di bawah pengepungan dikenakan kerajaan di wilayah Damsyik, cukup untuk 93,000 orang.

Hampir separuh juta orang di Syria di bawah kawasan-kawasan pengepungan, menurut PBB.

Prospek bagi gencatan senjata diumumkan oleh diplomat-diplomat tertinggi di Munich minggu lepas telah mula pudar apabila kekejaman berterusan menggemparkan Syria, termasuk serangan-serangan udara pada hospital-hospital dan pengeboman yang berulang dari Turki ke arah militan Kurdish.