Bantuan kewan...

Bantuan kewangan diperlukan tingkat bantuan kemanusiaan

ABUJA, 20 Mei (NNN) – Penolong Setiausaha Agung bagi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB, Stephen O’Brien berkata anggaran 318 juta dolar AS diperlukan untuk meningkatkan respons bantuan kemanusiaan di kawasan timur laut Nigeria.

O’Brien mengatakan ini di sini apabila memberikan taklimat kepada media dalam penilaian situasi kemanusiaan yang disebabkan oleh pemberontakan Boko Haram dalam kawasan ancaman di negara.

Pegawai kanan PBB tiba di Nigeria pada Rabu dan melaksanakan satu penilaian pada situasi kemanusiaan di Maiduguri, Diffa dan Konduga di timur laut Negeri Borno.

Dia berkata penilaiannya menunjukkan bahawa 90 peratus penduduk di sana memerlukan segera pelbagai bentuk bantuan kemanusiaan.

O’Brien, yang juga Penyelaras Bersama Bantuan Kecemasan PBB, berkata terdapat peningkatan ketara daripada anggaran tujuh juta orang yang memerlukan dalam Pelan Tindak Balas Kemanusiaan 2016.

Dia menambah bahawa 248 juta AS pada mula diminta untuk meningkatkan jumlah tindak balas kemanusiaan dalam kawasan bagi 2016 dan tambahan 70 juta AS diperlukan memandangkan kenaikan baru-baru ini direkodkan oleh tentera, yang telah membuat kawasan-kawasan yang tidak dinilai sebelumnya menjadi boleh diakses.

“Sebagaimana Pelan Tindak Balas Kemanusiaan ketika ini hanya dibiayai 15 peratus, kenaikan dalam jumlah orang yang memerlukan menimbulkan satu cabaran signifikan kepada tindak balas kemanusiaan. Bahkan peningkatan jumlah bantuan makanan ketika ini sahaja juga memerlukan tambahan 70 juta AS,” katanya.

“Peningkatan sebesar ini adalah mustahil tanpa lebih banyak sumber dan lebih ramai kakitangan, terutamanya bantuan kemanusiaan berpengalaman,” katanya.

O’Brien juga berkata bahawa jumlah 241 juta dolar yang dipohon ketika ini hanya 15 peratus dibiayai setakat 5 Mei 2016.

ARTIKEL YANG SAMA