Bar bursa sah...

Bar bursa saham pertama

LONDON, 5 Julai (Reuters) – Tidak ada kekurangan kecairan di bar pertama London yang bertemakan bursa saham, yang mana harga bir naik turun dengan permintaan dan kejatuhan pasaran sekali skala boleh mengakibatkan kejatuhan harga.

Dengan dinding berwarna putih, lampu siling mencucuk dan TV skrin rata memancarkan hijau dan merah, Reserve Bar Stock Exchange di daerah kewangan ‘Square Mile’ mempunyai suasana bilik dagangan.

“Saya merasa tidak puas,” kata Tom, yang baru pulang bekerja di Bursa Saham London yang terletak tidak jauh dan berkongsi minuman dengan rakan-rakan di meja, yang kelihatan berselerak empat botol bir kosong, iPhone dan kad emas American Express.

Untuk mendapatkan urusan terbaik, para pelanggan menggunakan aplikasi untuk melihat harga yang terus menerus beralih berdasarkan berapa ramai pelanggan yang membeli.

Seperti dalam pasaran, apa yang naik mesti jatuh, siren, skrin mengeluarkan ‘harga jatuh pasaran’, dan harga minuman jatuh.

Koktel istimewa bar itu ‘Black Tuesday’, adalah salah satu tumpuan paling popular di Wall Street dalam tahun 1929.

Dengan urusan pertama sepanjang minggu, pemiliknya, Alan Grant merancang mengambil model bar bursa saham yang berkembang di pusat kewangan lain seperti Paris dan New York kepada tahap lain.

Dalam minggu mendatang dia merancang melancarkan pasaran masa hadapan yang mana para pelanggan boleh mengunci harga murah sehingga tiga bulan lebih awal dan ‘dagangan orang dalam’ akaun Twitter akan memberi para pelanggan bayangan tentang bila kejatuhan akan berlaku.

“Saya sentiasa menyangka ia akan bergema di bandar, peluang untuk berpotensi mengeksploitasi pasaran percuma,” kata Grant.