Barca diuji t...

Barca diuji tanpa Messi

MADRID, 28 Sept (Reuters) – Perlawanan pertama Barcelona tanpa Lionel Messi yang mengalami kecederaan adalah penting dalam Liga Juara-Juara.

Juara bertahan itu akan menghadapi Bayer Leverkusen, pendahulu Kumpulan E, dalam peringkat kumpulan pusingan kedua esok.

Selepas seri 1-1 menentang Roma, kekalahan di tempat sendiri akan menyaksikan kelab dari Sepanyol itu berada dalam kedudukan yang tidak selesa dalam kumpulan dan petanda yang membimbangkan mengenai masa depannya tanpa bintang terbesar.

Messi akan direhatkan selama hampir dua bulan selepas mengalami koyak di ligamen lutut kiri dalam perlawanan liga Sepanyol pada Sabtu lalu.

“Saya merasa sedih setiap kali pemain mendapatkan kecederaan, dan jika ia adalah Messi, saya merasa lebih sedih, dengan menggambarkan kepentingannya dalam pasukan,” kata jurulatih pasukan Barcelona, Luis Enrique. “Apabila berlaku kecederaan, perkara paling penting adalah pasukan. Kami adalah sebuah pasukan dan akan melaluinya bersama-sama.”

Lionel Messi mengerang kesakitan selepas mengalami kecederaan lutut kirinya pada perlawanan di Stadium Camp Nou di Barcelona. – Reuters
Lionel Messi mengerang kesakitan selepas mengalami kecederaan lutut kirinya pada perlawanan di Stadium Camp Nou di Barcelona. – Reuters

AS Roma menentang BATE Borisov dalam satu lagi perlawanan lain Kumpulan E.

Real Madrid akan memburu kemenangan kedua berturut–turut dalam Kumpulan A apabila bertemu Malmo pada Rabu ini, sementara pesaing kumpulannya, Paris Saint-Germain juga boleh mencatatkan enam mata dari dua perlawanan apabila bertemu Shakhtar Donetsk.

Dalam perlawanan di antara pendahulu Kumpulan C, Atletico Madrid akan menghoskan pasukan Benfica pada Rabu, dan Zenit St.Petersburg akan mengekalkan pendahuluan awalnya dalam Kumpulan H apabila menjadi tuan rumah kepada Gent dari Belgium esok.

Di sini terdapat perkara yang perlu dilihat minggu ini dalam Liga Juara-Juara: Pasukan Inggeris terdiri dari Arsenal, Manchester City dan Manchester United memulakan perlawanan peringkat kumpulan dengan kekalahan dan perlu untuk kembali bangkit minggu ini.

Manchester United, pendahulu Liga Perdana, akan menjadi hos kepada Wolfsburg dalam Kumpulan B, sementara Arsenal menentang Olympiakos dalam Kumpulan F.

Manchester City, dengan tiga kekalahan dari empat perlawanan lalu akan beraksi di gelanggang luar di Borussia Moenchengladbach dalam Kumpulan D.

ARTIKEL YANG SAMA