Barca jadi pe...

Barca jadi perhatian

MADRID, 19 Ogos – Jika dibandingkan dengan dua tahun sebelumnya, Barcelona telah mengecapi ketenangan musim panas tanpa perubahan besar di dalam dan luar padang selepas mencatatkan trebel berganda dalam tempoh enam tahun.

Kejayaan menghasilkan kestabilan, tetapi pasif dalam pasaran perpindahan sebahagiannya dikenakan ke atas kelab yang melalui pengharaman terakhir untuk dua musim perpindahan selepas melanggar peraturan FIFA kerana menandatangani pemain yang terlalu muda.

Ia tidak menghalang Catalan membelanjakan hampir 60 juta euro (AS$66.5 juta) ke atas Arda Turan dan Aleix Vidal masing–masing dari Atletico Madrid dan Sevilla, tetapi kedua-duanya tidak akan dapat beraksi sehingga Januari depan apabila jendela perpindahan dibuka semula.

Kedua-duanya telah dibeli menjelang acara besar musim panas Barca – pilihan raya presiden kelab – ketika Josep Maria Bartomeu berusaha untuk menarik keluar semua halangan untuk kekal berkuasa.

Di samping itu jurulatih Luis Enrique dan Dani Alves melanjutkan kontrak Barca dan pilihan raya Bartomeu berjalan lancar ketika dia menyingkirkan bekas presiden dan pesaing lama Joan Laporta untuk mendapatkan hak mengendalikan kelab itu bagi tempoh enam tahun lagi.

Jadi apa yang boleh menghentikan pasukan Barca yang terdiri daripada Lionel Messi, Luis Suarez dan Neymar yang menjaringkan 122 gol dalam laluan untuk memenangi Liga Juara–Juara, Copa del Rey dan La Liga musim lalu?

Di Barcelona drama itu tidak pernah jauh sebagai bukti dengan fakta bahawa Enrique hampir dipecat Januari lalu sebelum menamatkan musim kemunculannya di kerusi panas dengan tiga trofi utama.

Di luar padang, biarpun berjaya pilihan rayanya, kedudukan Bartomeu dilihat berada di bawah pengawasan ketika dia dijadual akan dibicarakan lewat tahun ini atas dakwaan menghindarkan cukai dalam persetujuan kontroversi yang membawa Neymar ke kelab itu pada 2013. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA