Bas dua tingkat langgar kedai

LONDON, 10 Ogos – Sebuah bas London melanggar sebuah kedai ketika waktu sibuk hari ini, menyebabkan 10 orang cedera dan dua orang yang diselamatkan sebelumnya terperangkap di bawah timbunan.

Pemandu bas berkenaan didakwa telah pengsan dan terdapat darah di dalam bas, kata saksi-saksi.

Salah seorang penumpang, Amy Mullineux, seorang jururawat berkata pemandu bas itu memberitahunya dia telah hilang kesedaran.

“Dia berkata dia pengsan sebelum bas itu melanggar kedai,” ujarnya. “Dia tidak ingat melanggar apa-apa.”

Seorang lagi penumpang, Andrew Matthews, 34, berkata kira-kira sedozen berada di dalam bas apabila bas itu mula tersasar dari jalan.

“Sebaik sahaja bas itu berhenti, berlaku, jeritan, teriak,” katanya. “Saya perasan seorang wanita yang berada di depan. Dia menjerit meminta tolong. Terdapat begitu banyak darah.”

Keadaan bas berkenaan ketika melanggar kedai berkenaan. – AFP
Keadaan bas berkenaan ketika melanggar kedai berkenaan. – AFP

Bas merah itu seluruhnya tersasar sepenuhnya dari jalan, memusnahkan sebahagian kedai rekaan dapur itu.

Pasukan paramedik merawat penumpang di dek atas dan anggota-anggota bomba dengan kelengkapan pemotong bekerja untuk membebaskan dua penumpang yang terperangkap. Khidmat Ambulan London berkata mereka telah merawat 10 pesakit, di mana tiga telah dibawa ke hospital. Tiga pesakit itu termasuk pemandu, kata polis.

Kemalangan itu berlaku di Bukit Lavender, di barat daya London, dikenali bagi filem komedi Britain 1951 “The Lavender Hill Mob”, dibintangi oleh Alec Guinness, Sid James dan Audrey Hepburn yang memenangi Oscar bagi Anugerah Layar Terbaik. – AFP