Bauza kemudi ...

Bauza kemudi baru Argentina

BUENOS AIRES, 2 Ogos – Argentina pada Isnin dinamakan Edgardo Bauza sebagai jurulatih untuk mengemudikan pasukan kebangsaan ketika cuba membangkitkan semula kehebatan bola sepak dan meyakinkan superstar Lionel Messi untuk kembali daripada persaraan awal.

Bauza, 58, menerima tawaran selepas musim yang kuat bersama kelab Sao Paulo, Brazil yang dibimbing beliau hingga ke separuh akhir Copa Libertadores.

“Kami harap dia akan mempunyai kejayaan yang semua kami perlu,” kata Armando Perez, Presiden jawatankuasa pilihan FIFA untuk memulihkan imej Persatuan Bola Sepak Argentina (AFA) selepas dibelenggu krisis.

Perez memberitahu sidang akhbar Bauza akan berada di Buenos Aires Jumaat ini untuk memberi maklumat lanjut mengenai rancangan beliau untuk Albiceleste. Jurulatih baru menghadapi stigma menjadi pilihan lalai.

Beberapa jurulatih berpotensi termasuk Diego Simeone Atletico Madrid, Jorge Sampaoli Sevilla dan Mauricio Pochettino Tottenham Hotspur dilaporkan menolak tawaran itu. “Kami telah mengadakan perbincangan dengan ramai calon dan nampaknya Bauza yang terbaik,” kata Perez.

Bauza telah dipilih sebagai jurulatih baru Argentina menggantikan Martino. – AFP
Bauza telah dipilih sebagai jurulatih baru Argentina menggantikan Martino. – AFP

Bauza memenangi dua Copa Libertadores, pertama pada 2014 bersama pasukan kegemaran Pope Francis, San Lorenzo dan satu lagi pada 2008 bersama pasukan LDU Quito dari Ecuador.

Beliau mengambil alih Argentina yang terkejut dengan pengumuman persaraan mendadak bintang Barcelona, ​​Messi, pemergian jurulatih Gerardo Martino dan beberapa kekalahan mengecewakan pada kejohanan besar, terbaru pada final akhir Copa America, yang menjadi pemangkin kepada keputusan Messi.

Messi, 29, yang meninggalkan padang dengan air mata selepas tewas kepada Chile berkata, “Bagi saya, pasukan kebangsaan sudah berakhir.”

Tugasan pertama Bauza adalah meyakinkan bintang Barcelona dan Pemain Terbaik Dunia lima kali itu untuk menimbang semula keputusannya. “Dia sedang berhubung dengan Messi,” kata Perez.

Sementara itu, Bauza pula harus mempersiapkan Argentina untuk dua pertemuan penting untuk kelayakan Piala Dunia 2018: menentang Uruguay di laman sendiri pada 1 September dan bertandang ke Venezuela pada 6 September. – AFP