Bawa masakan ...

Bawa masakan Afrika barat ke seluruh dunia

ACCRA – Ia mengambil langkah seterusnya ke Amerika Syarikat dari Ghana untuk meyakinkan usahawan makanan, Essie Bartels, bahawa dunia berhak untuk mengetahui lebih lanjut mengenai masakan Afrika barat.

“Anda pada akhirnya akan sentiasa meletakkan pelbagai bahan-bahan dalam suatu hidangan – sos pedas, garam yang banyak, lada. Kesemuanya tidak sebati,” kata Bartels mengenai pengalamannya terhadap makanan di Amerika.

“Ia adalah benar-benar lebih putih daripada putih, tidak ada ikan kering, tiada minyak sawit, tiada cili.”

Bartels menyaksikan jurang dalam pasaran dan mendedikasikan dirinya untuk mewujudkan campuran sos dan campuran yang diilhamkan semasa zaman kanak-kanak beliau di ibu negara Ghana, Accra, melalui syarikatnya Essie Spice.

Beliau masih ingat rasa masakan dapur ibunya, di mana beliau membantu untuk memasak hidangan ‘banku’ yang lazat, satu hidangan doh berisi yang diperbuat daripada jagung yang ditapai, dan rebusan ‘kontomire’, satu hidangan yang menyelerakan bersama dengan sayur-sayuran hijau yang dimasak dengan minyak sawit.

Essie Bartels membeli rempah daripada penjual Aisha Ibrahim di pasar Makola di Accra. - AFP
Essie Bartels membeli rempah daripada penjual Aisha Ibrahim di pasar Makola di Accra. – AFP
Pelbagai jenis rempah dijual di pasar Makola di Accra. - AFP
Pelbagai jenis rempah dijual di pasar Makola di Accra. – AFP
Essie Bartels (kiri) bersama dengan ibunya Fausti. - AFP
Essie Bartels (kiri) bersama dengan ibunya Fausti. – AFP

Bartels yang kini berusia 31 tahun, menetap di Englewood, New Jersey, bekerja untuk mengambil rasa dari masa lalu beliau dan mencipta semula dengan bahan-bahan dari seluruh dunia.

Hasilnya ialah rasa Afrika barat yang baru – sos mangga cili yang dicampur dengan lada Jamaican scotch bonnet, kemudian disapu sedikit di atas daging yang akan memberikan aroma yang menyelerakan dari campuran kacang tanah barat Afrika. Ia jelas bahawa Bartels melihat makanan sebagai lebih daripada sekadar suatu perniagaan – ia adalah cara untuk menggalakkan dan menuntut warisan beliau.

“Suara kami sebagai warga Afrika seringkali tidak didengari, kita mempunyai kesemua sejarah dan budaya ini, tetapi tiada siapa yang bercakap mengenainya,” katanya kepada AFP.

“Jadi seseorang dari Barat mengambil idea-idea itu dan mengaut keuntungan daripada mereka, menceritakan kisah kami. Apa yang saya mahu lakukan adalah untuk membantu warga Afrika dan memberitahu kisah itu sendiri.

“Kami faham cerita itu, kita tahu di mana ia datang, jadi kami akan memberitahu kisah kami lebih baik daripada orang lain.”

Pada hari yang lembap dan cerah pada bulan Januari, Bartels balik ke Accra untuk berunding dengan pembekal rempah beliau dan memburu perisa baru.

Memakai rantai yang berat yang dihasilkan oleh pereka dari Ghana, Christie Brown, Bartels mengambil sedikit bunga cengkih hitam yang dikeringkan di sebuah pasar yang sibuk di pusat bandar Accra.

Skirt panjang beliau berwarna merah jambu telah menyapu karung guni yang dipenuhi dengan lada merah, bungkusan halia dan menolak karung kain terpal yang dipenuhi dengan lada merah lembayung, tombol halia dan ‘lada buaya’ – rempah yang digunakan dalam ubat-ubatan herba dan juga sebagai stu tempatan. Pasaran seperti ini adalah penawar kepada makanan yang hambar di mana Bartels berkata dia telah menemuinya apabila dia berpindah ke seberang Lautan Atlantik hampir sedekad yang lalu.

Perasa beliau kini sedang dijual di beberapa pasar raya mewah di Amerika Syarikat dan dia menyifatkan kejayaan jenama ini memberikan kesediaan kepada cara pembungkusan yang lama kepada yang lebih moden, tidak seperti pesaing beliau.

“Apabila anda membuat sesuatu piawaian antarabangsa, ia perlu merayu kepada semua orang,” kata Bartels, yang mana pasaran utama adalah di Amerika Syarikat tetapi juga menjual produknya di Kanada dan Ghana.

Essie Bartels memilih rempah di pasar Makola di Accra untuk dijadikan ramuan dalam masakannya. - AFP
Essie Bartels memilih rempah di pasar Makola di Accra untuk dijadikan ramuan dalam masakannya. – AFP
Aisha Ibrahim menunjukkan rempah di tangannya. - AFP
Aisha Ibrahim menunjukkan rempah di tangannya. – AFP

“Ia tidak mencairkannya namun saya menyampaikan makanan Afrika barat dengan cara yang menarik, bukan saja untuk warga Afrika barat tetapi kesemuanya.”

Suasana restoran di Ghana telah dikuasai oleh sajian makanan yang menarik perhatian dan suasana restoran yang sederhana dan ringkas. Tetapi Penyelidikan BMI, sebuah firma analisis pasaran yang berpangkalan di London, meramalkan akan adanya perkembangan yang pesat dalam sektor ini dengan peningkatan perniagaan yang menawarkan pengalaman ‘inovatif’.

“Pengembangan ekonomi yang mampan dan peningkatan pendapatan isi rumah telah membawa kepada kelas pertengahan di negara ini dengan cita rasa yang semakin sofistikated dan pelbagai jenis diet makanan,” kata Penyelidikan BMI dalam laporan 2016.

“Industri ini masih di peringkat awal pembangunan, yang memberikan kepada pelabur yang berpotensi banyak ruang untuk pertumbuhan dan inovasi.”

Cinta kepada rempah adalah ciri kebangsaan, jelas cef dari Ghana, Selassie Atadika, yang bekerja di Midunu, sebuah perkhidmatan katering mewah berpangkalan di Accra yang bertujuan untuk meraikan warisan masakan Afrika.

Seperti Bartels, Atadika berkata, dia terlalu banyak menghabiskan masa meninjau pasaran untuk mencari “rasa yang berani dan memukau” yang tidak ternilai harganya buat cef dan tukang masak di rumah.

“Mereka berkhidmat sebagai asas untuk menghasilkan rasa di dapur Ghana dan apabila digabungkan dengan bahan-bahan sederhana kami, keajaiban berlaku,” tambahnya lagi.

Meningkatkan pengeluaran dan memperluaskan karya beliau dalam rempah-rempah Afrika adalah rancangan seterusnya buat Bartel. Berasal dari selatan Ghana, dia berkata bahagian utara negara ini adalah sempadan yang belum diterokai.

“Ini adalah salah satu perkara yang saya cuba lakukan, mencari semua permata yang tersembunyi,” katanya. “Ini mungkin merupakan satu pengenalan.” – AFP