Bayern intai ...

Bayern intai gelaran keempat

BERLIN, 11 Ogos – Bayern Munich memulakan kempen Bundesliga di laman sendiri menentang Hamburg Jumaat ini ketika gergasi Bavaria itu berusaha melakar sejarah untuk menjulang gelaran liga yang keempat berturut-turut.

Ketua jurulatih Bayern Pep Guardiola yang enggan mengulas mengenai masa depannya, sedang memulakan musim ketiga dan terakhir dan akan mendedahkan rancangan masa depannya sepanjang kempen.

Penyiar global BeIN Sport menegaskan Pep telah menandatangani perjanjian empat tahun untuk menyertai Manchester City dari musim 2016/17, manakala pengerusi Bayern Karl-Heinz Rummenigge pula bersemangat untuk melanjutkan kontrak beliau.

Tokoh-tokoh kanan Bayern mendakwa gelaran Bundesliga tetap menjadi keutamaan setiap musim, tetapi Guardiola dibawa masuk untuk membawa gelaran Liga Juara-Juara ke Bavaria.

Setelah tersingkir pada separuh akhir di tangan Real Madrid, kemudian Barcelona dalam dua musim di bawah Guardiola, bos Bayern masih mengharapkan kali ketiga sebagai peluang mereka.

Apa sahaja keputusan Guardiola, Bayern perlu menyesuaikan diri dengan kehidupan tanpa tengah umum jeneral midfield Bastian Schweinsteiger yang meninggalkan Bayern untuk menyertai Manchester United.

Munich adalah pasukan pilihan untuk memenangi Liga Jerman sekali lagi dan menjadi pasukan pertama memenangi gelaran itu empat kali berturut-turut.

Tetapi Guardiola sudah tewas enam daripada lapan perlawanan terakhir mereka termasuk tewas kepada naib juara VfL Wolfsburg menerusi sepakan penalti untuk Piala Super Jerman musim lepas. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA