Bayern tanpa Hummels, Lewandowski

BERLIN, 12 Jan – Peneraju Bundesliga, Bayern Munich akan memulakan pusingan kedua musim liga Jerman di Bayer Leverkusen hari ini tanpa pemain penyerangnya Robert Lewandowski dan pemain pertahanan utama Mats Hummels.

Bayern mencatat 11 mata mengatasi pesaing terdekatnya dalam liga Jerman itu, tetapi Bayer Leverkusen telah bermain 12 perlawanan tanpa kalah sehingga September dalam semua perlawanan.

Bayern akan beraksi tanpa bintang-bintang utama.

Lewandowski, penjaring terbanyak Bundesliga dengan 15 gol dalam 17 perlawanan setakat ini, mengalami kecederaan lutut manakala Hummels mengalami kecederaan pangkal paha dan perlawanan di tempat lawan di Bay Arena, Leverkusen mengambil tempat terlalu awal.

Jupp Heynckes ketika tiba dalam perlawanan menentang FC Augsburg dalam gambar fail pada 18 November 2017. Heynckes menegaskan bahawa skuad Bayern akan berusaha keras walaupun tanpa penyerang sensasi Lewandowski menjelang perlawanan menentang Bayer Leverkusen hari ini. – AP

“Kedua-dua pasukan telah menjalani latihan pasukan dan kami akan hanya menambah jadual latihan mereka Isnin depan, yang lain akan diabaikan,” kata ketua jurulatih Bayern, Jupp Heynckes dalam sidang media semalam.

Dengan Lewandowski tidak beraksi pemain penyerang Jerman berbadan tegap, Sandro Wagner dijangka akan membuat kemunculan pertamanya dalam Bundesliga sejak menyertai dari Hoffenheim bulan lalu, dilaporkan dengan nilai 12 juta euro.

Heynckes berkata “Tidak banyak mengubah sebenarnya, Wagner adalah seorang pemain yang boleh bermain dengan pemain pertahanan hingga pihak lawan dan menjamin penguasaan, seperti “Lewy.” – AFP