Beijing haram...

Beijing haram rokok di tempat awam

BEIJING, 31 Mei (Reuters) – Beijing akan mengharamkan merokok dalam restoran, pejabat dan pengangkutan awam mulai esok, sebahagian daripada kawalan baru yang dialu-alu oleh penyokong anti-tembakau, walaupun cara mereka dilaksanakan masih perlu dilihat nanti.

Aktivis kesihatan bertahun-tahun lamanya telah mendesak sekatan yang lebih ketat ke atas merokok di China, pengguna tembakau terbesar di dunia, yang sedang menimbang mengenakan kawalan anti-merokok selanjutnya di seluruh dunia.

Di bawah peraturan tersebut, sesiapa di ibu negara China yang mencabul pengharaman, yang termasuk merokok berhampiran sekolah dan hospital, mesti membayar 200 yuan. Denda sekarang, jarang dikuatkuasakan, hanya berjumlah 10 yuan. Sesiapa yang melanggar undang-undang tersebut tiga kali akan dinamakan dan dimalukan di laman web kerajaan. Perniagaan boleh didenda sehingga 10,000 yuan kerana gagal menghapus merokok di premis mereka.

“Kakitangan restoran mempunyai tugas untuk menggalak orang ramai supaya jangan merokok,” kata Mao Qunan, daripada Suruhanjaya Perancang Keluarga dan kesihatan Negara. “Jika mereka tidak mendengar kepada pujukan, maka pihak berkuasa penguatkuasa undang-undang akan memfail satu kes ke atas mereka.”

Kerajaan juga tidak membenarkan rokok dijual kepada kedai dalam jarak lingkungan 100 meter dari sekolah dan sekolah tadika, menurut media negeri.

Merokok merupakan krisis kesihatan utama di China, di mana lebih daripada 300 juta perokok telah menjadikan rokok sebahagian daripada fabrik sosial, dan berjuta-juta lagi yang terdedah kepada asap terpakai. Lebih separuh daripada perokok China membeli rokok pada harga kurang daripada lima yuan satu paket.

ARTIKEL YANG SAMA