Beijing kenak...

Beijing kenakan denda pencemaran AS$28 juta

SHANGHAI, 8 Jan (Reuters) – Pemerhati alam sekitar Beijing mengenakan denda berjumlah kira-kira 183 juta yuan (AS$27.76 juta) kerana mencabul undang-undang pencemaran di ibu negara China pada tahun lalu, kata agensi berita Xinhua hari ini.

Agensi tidak menawarkan angka tahun-tahun penuh, tetapi media negeri melaporkan pada tahun lalu 100 juta yuan yang dikutip oleh Beijing dalam denda pencemaran dalam sembilan bulan pertama 2015 adalah hampir dua kali ganda jumlah tersebut dalam tempoh yang sama pada 2014.

Parti Komunis dalam beberapa tahun ini mulai mengakui kesan perkembangan ekonomi yang telah menjejaskan langit, sungai dan tanah China.

Kini ia berusaha untuk melengkapi pejabat pemeriksaan alam sekitar dengan kuasa-kuasa besar dan sumber yang lebih untuk mengatasi pencemaran dan kerajaan tempatan yang melindungi mereka.

Satu undang-undang pencemaran udara yang dipinda oleh badan perundangan pada Ogos, memberikan kuasa baru untuk menghukum pesalah dan mewujudkan rangka kerja sah untuk menetap had maksimum penggunaan arang batu, sumber terbesar asbut di negara Asia itu.

Xinhua berkata denda termasuk 44 juta yuan dalam 2,000 kes yang membabitkan pencemaran udara, yang telah menjadi isu hangat di ibu negara China dan bandar lain yang sering dibelenggu dalam asbut tetapi bertambah teruk ketika musim sejuk.

Pihak berkuasa mengenakan denda berjumlah 72 juta yuan untuk 181 pencabulan berkaitan air dan bidang lain, agensi berita memetik Biro Perlindungan Alam Sekitar Perbandaran Beijing sebagai berkata.

Beijing telah meletakkan hampir 20,000 sumber pencemaran dalam industri utama di bawah “penyeliaan ketat,” kata biro tanpa menjelaskan lanjut.

Kepadatan purata sebanyak PM2.5 di Beijing – jirim zarahan bawaan udara di bawah 2.5 mikron dalam diameter yang boleh memasuki paru-paru – dari 15 November hingga 31 Disember meningkat 75.9 peratus tahun-ke-tahun, meskipun peningkatan dalam kualiti udara sepanjang tahun 2015, kata Xinhua, memetik pengawasan rasmi.