Beijing tutup...

Beijing tutup lapangan terbang bagi perarakan WWII

BEIJING, 2 Ogos (dpa) – Beijing akan menutup lapangan terbangnya selama tiga jam semasa perarakan kemenangan Perang Dunia Kedua (WWII) pada 3 September, lapor media kerajaan, kelmarin.

Lapangan Terbang Antarabangsa Bandar Beijing dan Lapangan Terbang Nanyuan akan ditutup antara 9:30 pagi hingga 12:30 petang, umum biro pengurusan lalu lintas udara, Pentadbiran Penerbangan Awam China.

Beijing juga akan menegah kegiatan udara termasuk helikopter ringan, peluncur, belon udara panas dan aerostat antara 22 Ogos dan 4 September, lapor agensi berita Xinhua.

Kebanyakan penerbangan sudah membatalkan operasi mereka namun para penumpang pasti akan menjangkakan perjalanan sibuk di sepanjang hari itu, menurut Xinhua.

Ia tidak jelas berapa banyak penerbangan akan terjejas, namun Capital Airport mengendalikan lebih 1,500 penerbangan sehari dan Nanyuan lebih 100, South China Morning Post melaporkan hari ini.

Perarakan itu akan bercirikan pertunjukan udara dan senjata terbaru China melintas Tiananmen Square di boulevard utama Beijing, Changan Avenue, terkenal bagi ‘Tank Man’ yang menentang penindasan bantahan pro-demokrasi diketuai pelajar People Liberation Army pada 1989.

China telah mengundang tentera luar negeri untuk mengambil bahagian dalam perayaan pertama kali itu termasuk cuti awam untuk menandakan penyerahan kalah Jepun.

Ketua negeri lain telah diundang untuk menghadiri, termasuk Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe.

Abe dilaporkan menyatakan kewaspadaan tentang menghadiri majlis itu ketika ia menjurus kepada perarakan ketenteraan, menurut agensi Kyodo News, memetik sumber kerajaan tidak bernama.

Presiden Rusia Vladimir Putin akan menjadi tetamu kehormat semasa ulang tahun ke-70 penamatan apa yang media kerajaan gelar Perang Anti-Rasis Dunia dan Perang Menentang Serangan Jepun ke atas Rakyat China.

Presiden Xi Jinping akan menghadiri perarakan serupa di Moscow pada 9 Mei.