Bekalan elekt...

Bekalan elektrik kepada 200 kampung setiap minggu

NEW DELHI, 28 Feb (NNN) – Perdana Menteri, Narendra Modi telah meminta Kementerian Tenaga untuk menyasarkan bekalan elektrik kepada kira-kira 200 buah kampung setiap minggu dengan mengadakan pengawasan berterusan dengan agensi pelaksana.

“Perdana Menteri telah berkata bahawa Kementerian Tenaga mestilah berusaha untuk menyempurnakan bekalan elektrik kepada 200 kampung setiap minggu dengan mengikuti perkembangan agensi pelaksana dengan kerap,” kata sumber sambil menambah, bahawa kemajuan berkenaan mengenai bekalan elektrik kampung itu perlu diselenggarakan dengan betul.

“Bagi mengimbangkan bekalan elektrik di kampung-kampung itu, Kementerian Tenaga mesti membuat tindakan susulan dengan agensi pelaksana negeri untuk memastikan penutupan, pemerolehan, pemasangan dan aktiviti penyediaan itu tepat pada masanya,” kata sumber itu.

Lebih 5, O00 kampung telah diberikan bekalan elektrik di bawah Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY).

Pada pandangan Perdana Menteri Narendra Modi bercakap pada Hari Kemerdekaan tahun lepas, kementerian telah memutuskan untuk menyediakan bekalan elektrik kepada 18,452 kampung-kampung dalam masa 1,000 hari pada 1 Mei, 2018.

Projek ini telah mengambil misi dan visi strategi untuk bekalan elektrik yang terdiri daripada jadual pelaksanaan kepada 12 bulan dan juga membahagikan proses bekalan elektrik kampung dalam 12 Tahap pencapaian dengan tempoh masa yang ditetapkan untuk pemantauan.

Bahagian Pusat telah menetapkan sasaran untuk memberi bekalan elektrik kepada 7000 kampung menjelang penghujung bulan Mac, Menteri Kuasa dan Menteri Coal Piyush Goyal sebelum ini berkata.