Bekas canselo...

Bekas canselor Jerman dalam kunjungan perniagaan ke Iran

TEHRAN, 11 Jan (AFP) – Bekas Canselor Jerman, Gerhard Schroeder telah mengadakan rundingan dengan para pegawai tertinggi di Tehran hari ini dan esok (Selasa) ketika beliau mengetuai delegasi perdagangan yang berusaha untuk mempertingkatkan hubungan perniagaan dengan Iran.

Lawatan itu muncul menjelang pengimplementasian perjanjian nuklear yang dijangkakan bersama Iran yang akan membuka ekonominya kepada pelaburan Barat selepas bertahun-tahun sekatan ke atas bank-bank dan industri pentingnya.

Scroeder tiba di Tehran kelmarin, menurut pegawai kedutaan Jerman, dan hari ini akan bertemu dengan bekas presiden Akbar Hashemi Rafsanjani dan Abbas Ahmad Akhoundi, menteri pengangkutan Iran.

Pada Selasa, beliau akan bertemu Presiden Hassan Rouhani dan Menteri Minyak, Bijan Zanganeh, tambah pegawai.

Schroeder ialah pengerusi kehormat NUMOV, Persatuan Timur Tengah dan Berhampiran Jerman yang berpangkalan di Berlin, yang bekerja untuk merangsang perdagangan.

Jerman adalah anggota pertama bagi negara-negara P5+1 (Britain, China, Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat tambah Jerman) untuk menghantar delegasi perdagangan utama ke Tehran selepas perjanjian nuklear dimeterai pada 14 Julai tahun lepas.

Lawatan itu telah diketuai oleh Sigmar Gabriel, menteri ekonomi Jerman dan timbalan Canselor Angela Merkel.

Iran telah mengatakan ia memerlukan berpuluh bilion dolar pelaburan dan teknologi Barat untuk memulihkan projek-projek dalam industri petrokimia, gas dan minyak, yang telah menderita akibat sekatan.

Penduduk republik Islam sekitar 78 juta dan tenaga kerja berpendidikan sudah lama dilihat sebagai tidak diusahakan, dan sektor tenaganya dianggap sudah sedia untuk dimeterai.

Dengan simpanan minyak keempat besar dan yang kedua dalam gas, Iran mempunyai gabungan simpanan tenaga terbesar di dunia.