Bekas menteri...

Bekas menteri Perancis dibicarakan atas penipuan cukai

PARIS, 8 Feb – Bekas menteri belanjawan Perancis Jerome Cahuzac yang meletak jawatan dalam keadaan malu pada tahun 2013 selepas mengakui mempunyai akaun bank Swiss rahsia dibicarakan hari ini kerana penipuan cukai.

Dia yang berusia 63 tahun berdepan hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan denda dua juta euro jika didapati bersalah kerana menyembunyikan di luar pesisir perolehannya dari perniagaan pemindahan rambut yang menguntungkan yang dikendalikannya bersama dengan bekas isterinya kini.

Skandal Cahuzac adalah yang pertama dalam siri-siri skandal yang telah mencemarkan pejabat presiden Francois Hollande, yang telah menjanjikan kerajaan bersih selepas menggantikan Nicholas Sarkozy, yang menjadi tumpuan siasatan beberapa kes rasuah dalam bulan Mei 2012. Pihak media dijangka berebut-rebut ke mahkamah bagi permulaan perbicaraan Cahuzac, meskipun pembukaan pembelaan mungkin mengakibatkan penangguhan beberapa bulan.

Skandal hebat menyaksikan Hollande pada awalnya menyokong penafian keras Cahuzac selepas laman sesawang berita Mediapart kali pertama menyiarkan kisah itu pada Disember 2012, yang menyiarkan rakaman audio yang menimbulkan curiga. Cahuzac yang bidang kuasanya termasuklah bertindak ke atas penipuan cukai, segera mengambil tindakan guaman ke atas Mediapart atas tuduhan memfitnah. Tetapi doktor terlatih, masih membantah kebenarannya, meletak jawatan selepas penyiasatan rasmi dilancarkan pada Mac 2013. – AFP