Bekas menteri...

Bekas menteri tewaskan Ahok

JAKARTA, 19 April – Gabenor Kristian Jakarta hari ini tewas teruk kepada bekas menteri kerajaan dalam pilihan raya dua pusingan, tinjauan swasta menunjukkan, selepas perjuangan sengit yang telah memusnahkan reputasi Indonesia sebagai kubu yang mengamalkan Islam yang lebih bertoleransi.

Anies Baswedan dan para penyokongnya bersorak ketika berita itu muncul yang kajian menunjukkan dirinya menang lebih 10 peratus mata berbanding Basuki Tjahaja Purnama atau lebih dikenali sebagai Ahok yang berjuang mengekalkan kerjayanya semasa menghadapi perbicaraan atas penghinaan agama.

Keputusan rasmi tidak dijangkakan sehingga awal Mei namun pengundi swasta, yang menghitung contoh undian, biasanya tepat. Baswedan, bekas menteri pendidikan, berterima kasih kepada pengundi Jakarta kerana menyokongnya dan membayangkan dia akan memulihkan perpecahan di bandar itu selepas undian suram, jika kemenangannya disahkan.

“Kami meraikan kepelbagaian…kami semua sudah sedia untuk bekerjasama semula,” kata Baswedan yang berusia 47 tahun.

Anis Baswedan (tengah), bersama rakan parti Gerindra selepas sidang media di Jakarta pada 19 April. – AFP
Anis Baswedan (tengah), bersama rakan parti Gerindra selepas sidang media di Jakarta pada 19 April. – AFP

Purnama, gabenor pertama bukan Islam di bandar itu selama setengah abad dan etnik pemimpin China pertama, mengucapkan tahniah kepada Baswedan dan rakan tandingnya, menambah: “Kita semua adalah sama, kita mahukan terbaik untuk Jakarta, kerana ia adalah rumah kita.”

Kekalahan itu juga menjadi satu pukulan ke atas Presiden Joko Widodo, yang partinya telah menyokong Purnama.

Dalam undian pilihan raya itu, lebih 7.2 juta telah mendaftar untuk mengundi, yang juga penting ketika ahli politik memandang mereka sebagai batu loncatan berpotensi kepada jawatan presiden pada tahun 2019. – AFP