Bekas naib ga...

Bekas naib gabenor Hainan dipenjara seumur hidup

GUANGZHOU, 13 Okt – Mahkamah Cina hari ini menjatuhi hukuman keatas Tan Li, bekas Naib Gabenor Wilayah Hainan, dengan penjara seumur hidup atas kesalahan menerima rasuah.

Tan juga telah dilucutkan dari hak-hak politik seumur hidup dan semua aset peribadinya dirampas, menurut satu kenyataan daripada Mahkamah Guangzhou City Intermediate People’s.

Keuntungan haram itu telah diserahkan ke negeri itu, menurut keputusan mahkamah.

Mahkamah mendapati bahawa antara 2001 dan 2014, Tan mengambil kesempatan daripada pelbagai jawatannya di wilayah Sichuan dan Hainan untuk mendapatkan manfaat daripada orang lain dalam hal-hal pembangunan perusahaan, pembinaan dan pelaksanaan projek dan anugerah timbang tara.

Sebagai balasan, beliau menerima wang atau hadiah berjumlah 86.25 juta yuan (kira-kira AS$12.8 juta) secara peribadi atau melalui beberapa “orang yang bergabung”, kata mahkamah.

Mahkamah mensabitkan Tan melakukan jenayah menerima rasuah. Walau bagaimanapun, ia menambah bahawa hukuman Tan telah mengambil kira fakta-fakta daripada Tan yang “mengakui sebenarnya” terhadap jenayahnya, termasuk kebanyak tindakannya yang belum ditemui oleh para penyiasat pada masa itu, dan beliau menunjukkan kekesalan dan bekerjasama dalam menyerahkan semua keuntungan haram beliau. – Xinhua