Bekas pegawai...

Bekas pegawai kanan China dihukum penjara

BEIJING, 3 Nov (Reuters) – Sebuah mahkamah China telah menjatuhi hukuman penjara 12 tahun ke atas seorang bekas penolong ketua keselamatan negara Zhou Yongkang, atas dakwaan rasuah, kata agensi berita Xinhua hari ini.

Li Chongxi, pernah menjadi penasihat politik tertinggi di barat daya wilayah Sichuan, salah satu benteng lama Zhou, didakwa pada April dan dibicarakan di sebuah mahkamah di Nangchang di selatan wilayah China Jiangxi.

Beliau adalah antara beberapa bekas sekutu Zhou yang menghadapi hukuman kerana rasuah di tengah kempen anti-rasuah oleh pemimpin Parti Komunis.

Li “mengaku bersalah atas jenayah yang dilakukannya dan menyatakan rasa kesal” selepas hadir di mahkamah, menurut Xinhua, menambah kerjasamanya telah membawa kepada hukuman yang lebih ringan.

Biografi Li berkata beliau dinaikkan pangkat, dalam tempoh Zhou berkuasa di Sichuan, untuk menjadi penolong ketua parti wilayah dan ketua pemerhati anti-rasuah wilayah. Zhou, pernah menjadi salah seorang ahli politik paling berpengaruh di China, telah didakwa membocori rahsia negara, serta menerima rasuah dan menyalahgunakan kuasa.

Seorang anggota Jawatankuasa Politburo, Zhou memegang jawatan ketua keselamatan domestik sehingga beliau bersara pada 2012. Menurut Xinhua Li sebagai berkata, di mana pihak berkuasa merampas aset bernilai 1 juta yuan, menggunakan kedudukannya di Sichuan, termasuk di firma harta tanah dan pembinaan, untuk mendapatkan hak untuk syarikat tempatan untuk memajukan tanah milik kerajaan.