Bekas penerbi...

Bekas penerbit Xinjiang bakal didakwa

BEIJING, 2 Nov (Reuters) – China akan mendakwa bekas ketua pengarang penerbitan rasmi parti Komunis di rantau barat jauh Xinjiang, yang cenderung kepada keganasan, atas dakwaan rasuah selepas dia mempersoalkan dasar etnik dan keselamatan, lapor akhbar itu hari ini.

Zhao Xinwei, telah menjalankan akhbar harian Xinjiang Daily sehingga dia disiasat pada Mei kerana disyaki terlibat dengan ‘siri-siri pencabulan disiplin’ satu istilah yang pada dasarnya merujuk kepada rasuah.

Penyiasatan telah mendapati Zhao ‘dengan tidak elok membincangkan’ dasar parti di Xinjiang dan ‘secara terbuka membuat ulasan dalam penentangan’ tentang bagaimana perlakuan parti itu sendiri di rantau itu, lapor akhbar dengan merujuk perlanggaran berhubung isu-isu dasar seperti penentangan faham pemisahan, ‘keganasan’ dan faham pelampau agama’ tetapi tidak mengulas lebih lanjut.

Parti itu menegah penentang terang-terangan oleh anggota isu-isu penting, dengan mengekalkan dasar tegas yang tidak pernah dipersoalkan oleh media kerajaan.

Peraturan baru disiplin yang didedahkan bulan lalu menegah ‘ulasan tidak berasas’ tentang asas utama. Kes Zhao menekankan kawalan ketat media China di Xinjiang, kata Dilxat Raxit, seorang jurucakap kumpulan hidup buangan World Uyghur Congress.