Bekas perdana...

Bekas perdana menteri Korea Selatan dipenjara

SEOUL, 21 Ogos (AFP) – Perdana Menteri wanita pertama Korea Selatan telah dibawa ke penjara hari ini selepas Mahkamah Agung mengesahkan satu sabitan dan hukuman penjara dua tahun akibat menerima dana-dana haram politik.

Sekarang berusia 71 tahun, Han Myeong-Sook berkhidmat sebagai perdana menteri dari April 2006 di bawah pentadbiran presiden Roh Moo-Hyun.

Pada 2010, dia dibicarakan atas tuduhan menerima wang sebanyak 880 juta won daripada seorang peniaga dalam kempen tidak sah pembiayaan bagi bidaan 2007 yang tidak berjaya bagi menjamin pencalonan parti presidennya.

Han telah dibebaskan oleh mahkamah daerah yang mana mendapati testimoni peniaga itu tidak munasabah, namun keputusan telah ditukar pada 2013 oleh mahkamah tinggi yang mana menghukumnya bagi dua tahun penjara.

Dia dibenarkan untuk kekal bebas sehingga rayuannya didengar, tetapi hari ini perintah Mahkamah Agung memutuskan dia akan pergi ke penjara.

Bekas Perdana Menteri Korea Selatan yang kini dihukum penjara dua tahun. - AFP
Bekas Perdana Menteri Korea Selatan yang kini dihukum penjara dua tahun. – AFP

Dia yang sekarang merupakan ahli parlimen, Han akan secara automatik menyerahkan kerusinya dalam Dewan Negara.

Dia merupakan wanita pertama memegang jawatan perdana menteri di Korea Selatan, dan sekarang akan menjadi bekas perdana menteri pertama yang dipenjarakan.

Han sering berdalih menerima wang haram dan menuduh kerajaan menggunakan pendakwa negara untuk mencemarkan reputasinya.

“Saya tidak dapat menerima keputusan ini,” dia berkata dalam satu keterangan yang diagihkan selepas keputusan dibuat oleh Mahkamah Agung.

“Saya mengaku hormat dan tepat bahawa saya tidak bersalah,” katanya, menambah bahawa dia merupakan mangsa kepada “penindasan politik”.