Bekas Preside...

Bekas Presiden Honduras bakal hadapi dakwaan korupsi FIFA

TEGUCIGALPA, 15 Dis (AFP) – Bekas presiden Honduras, Rafael Callejad ditinggalkan dalam jet peribadi ke Amerika Syarikat semalam untuk menghadapi dakwaan yang berbangkit sebagai sebahagian skandal rasuah FIFA, kata Menteri Luar Negeri, Arturo Corrales.

Callejas, 72, adalah ketua persekutuan bola sepak Honduras sehingga Ogos tahun ini, dan pada masa ini adalah ahli Televisyen dan Jawatankuasa Pemasaran FIFA. Dia adalah presiden Honduras dari 1990 sehingga 1994.

Pihak berkuasa AS awal bulan ini mendakwanya dan 15 defendan lain melakukan kegiatan haram, penipuan dan pembersihan kewangan, kebanyakannya berhubung kait kepada dakwaan rasuah dalam TV dan hak pemasaran perlawanan –perlawanan FIFA, terutamanya di Amerika Latin.

Callejas didakwa menerima AS$1.6 juta dalam rasuah di antara Mac 2011 dan Januari 2013 bagi hak penyiaran perlawanan oleh pasukan kebangsaan Honduras.

Dia menafikan dakwaan tersebut.

Menurut Corrales, Callejad berlepas dari ibu negara Tegucigalpa, Honduras dan tidak ditemani oleh mana–mana Pegawai Honduras atau AS dalam pesawat terbabit, lapor media.

“Dia akan bergerak sebagai seorang rakyat yang bebas,” kata menteri terbabit.

Dakwaan AS terhadap Callejas dan defendan lain dibuat secara terbuka pada 3 Disember, hari yang sama polis Switzerland di Zurich menahan dua naib presiden FIFA di Zurich.

Salah seorang dari mereka adalah Alfredo Hawit, pengganti Callejad sebagai ketua persekutuan bola sepak FENAFUTH, Honduras dan ketua persekutuan CONCACAF, FIFA, yang mengendalikan bola sepak di Utara dan Tengah Amerika dan Caribbean.

Pegawai yang lain ditahan, Juan Angel Napout, seorang warga Paraguay, adalah ketua persekutuan FIFA Amerika Selatan, CONMEBOL. Napout minggu lalu bersetuju untuk dihantar ke AS untuk menghadapi dakwaan.

ARTIKEL YANG SAMA