Bekas timbala...

Bekas timbalan menteri China didakwa kerana rasuah

BEIJING, 31 Dis (Reuters) – Pihak berkuasa China akan mendakwa seorang bekas timbalan menteri alam sekitar kerana rasuah selepas siasatan oleh parti pemerintah Komunis mendapati beliau menyalahguna kuasa dan menerima rasuah, kata pengawas anti-rasuah parti hari ini.

Siasatan dalam Zhang Lijun, yang memegang jawatan beliau di antara 2008-2013, bermula pada Julai.

Ketika menjadi timbalan menteri alam sekitar, beliau menerima hadiah sebagai tukaran kepada kenaikan pangkat, menyalahguna kedudukannya untuk kepentingan perniagaan ahli keluarga dan syarikat tanpa nama, kata Suruhanjaya Pemeriksaan Disiplin dalam satu kenyataan ringkas.

Beliau telah disingkirkan daripada parti dan kes beliau diserah kepada pihak berkuasa perundangan, katanya, bermakna beliau akan menghadapi pendakwaan.

Mahkamah China dikawal oleh parti dan tidak akan mencabar tuduhannya.

Zhang tidak dapat dihubungi untuk memberi komen dan masih tidak jelas sama ada beliau mempunyai seorang peguam.

Kemerosotan alam sekitar merupakan satu topik sensitif di China, dengan beribu-ribu bantahan tercetus setiap tahun disebabkan kebimbangan mengenai pencemaran, terutamanya dari kilang.

Pada Februari, kementerian alam sekitar ditegur oleh pengawas rasuah atas masalah yang dihadapi termasuk campur tangan oleh pegawai kementerian dan saudara mereka dalam penilaian kesan alam sekitar.

Sejak menjawat jawatan tiga tahun lalu, Presiden Xi Jinping telah melancarkan satu perang ke atas rasuah, melancarkan satu kempen yang menyingkirkan ramai pegawai kanan, termasuk bekas pemimpin keselamatan Zhou Yongkang.