Belanda mengi...

Belanda mengingati mangsa MH17

THE HAGUE, 15 Julai – Bendera-bendera Belanda akan dikibarkan setengah tiang pada Jumaat ini ketika ahli keluarga yang terbunuh apabila pesawat MH17 ditembak jatuh di timur Ukraine setahun lalu, dengan semua usaha sekarang adakan untuk menahan mereka yang bertanggungjawab.

Sekitar 2,000 keluarga yang bersedih dijangka hadir pada sambutan persendirian di tengah Belanda, dengan Perdana Menteri Mark Rutte dan pegawai tertinggi lain akan hadir, kata penganjur.

Tetapi bagi keluarga mereka yang terbunuh dalam tragedi Penerbangan Malaysia itu pada 17 Julai tahun lepas masih bergelut untuk melupakan kesedihan mereka, fokus adalah untuk mengesan penjenayah dan dibicarakan.

Kesemua 298 penumpang dan kru di dalam Boeing 777 majoriti mereka warga Belanda terkorban apabila penerbangan rutin di antara Amsterdam dan Kuala Lumpur ditembak jatuh ketika pertempuran sengit musim panas lalu di antara tentera Ukraine dan pemisah pro-Rusia.

Kiev dan Barat menuding jari kepada pemisah, yang berkata mereka mungkin menggunakan misil permukaan ke udara BUK yang dibekalkan Rusia untuk menembak jatuh pesawat itu.

Serpihan bangkai pesawat MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine tahun lepas. – Reuters
Serpihan bangkai pesawat MH17 yang ditembak jatuh di Ukraine tahun lepas. – Reuters

Tetapi Moscow menafikan sebarang penglibatan dan sebaliknya mendakwa tentera Ukraine.

“Persoalan besar yang masih kekal: Siapa yang bertanggungjawab?” Dennis Schouten, pengerusi Yayasan Bencana Udara MH17, yang ditubuhkan tahun lepas untuk mewakili mereka yang terbunuh, memberitahu AFP.

Belanda bertugas dengan mengetuai mendapatkan sisa mayat mangsa dan menyiasat punca kemalangan, begitu juga dengan pencarian dan menghukum penjenayah. – AFP