Belarus ganti...

Belarus ganti kapal reaktor nuklear baru

MINSK, 12 Ogos – Belarus akan menggantikan kapal reaktor yang jatuh daripada loji kuasa nuklear pertama yang kini sedang dibina, menurut Kementerian Tenaga Belarus.

Keputusan itu dibuat oleh satu suruhanjaya antara agensi untuk membina loji tenaga nuklear di Belarus. Kementerian Tenaga juga memaklumkan kepada Rusia, kata akhbar-perkhidmatan kementerian.

Rusia menyediakan pinjaman kepada Belarus untuk pembelian peralatan daripada syarikat Rusia dan ia telah memutuskan pada tahun 2009 bahawa kilang itu akan dibina oleh Atomstroyexport, peralatan nuklear dan perkhidmatan eksport syarikat Rusia.

Menteri Tenaga Belarus, Vladimir Potupchik juga menyuarakan keputusannya mengenai kapal yang jatuh semasa lawatan kerja beliau ke Rusia Tyumen Oblast pada semalam.

Loji kuasa nuklear yang sedang dibina di Belarus terdiri daripada dua unit bagi setiap 1,200 MW. Unit pertama dijangka beroperasi pada tahun 2018, yang kedua bagi tahun 2020.

Pada 10 Julai lalu, hasil penyimpangan dalam arahan beban condong berlaku dan reaktor kapal jatuh ke tanah apabila subkontraktor mula mengerakkannya. – Xinhua

ARTIKEL YANG SAMA