Belum sedia s...

Belum sedia sokong Trump

WASHINGTON, 6 Mei (AFP) – Speaker Dewan AS, Paul Ryan, anggota tertinggi Republikan negara itu, semalam berkata dia belum bersedia untuk menyokong Donald Trump sebagai calon presiden yang diandaikan oleh parti itu, dengan membayangkan perbalahan dalam GOP.

“Saya tidak bersedia melakukan itu pada masa ini,” Ryan memberitahu CNN.

“Walaupun saya berharap, dan saya mahu. Tetapi saya berpendapat apa yang diperlukan ialah kita menyatukan parti ini.”

Itu adalah pengisytiharan yang dijangka bergema sepanjang penubuhan parti dan kedudukannya di tengah kebimbangan tentang sama ada pihak konservatif akan menyokong Trump dalam bakal persaingannya dengan calon Demokrat Hillary Clinton.

Ryan yang mengulangi dia tidak akan menerima pencalonan itu sekiranya konvensyen yang dipertandingkan adalah calon timbalan presiden Republikan dalam tahun 2012 dan pada masa ini di barisan kedua jawatan presiden.

Speaker Dewan Amerika Syarikat, Paul Ryan. – AP
Speaker Dewan Amerika Syarikat, Paul Ryan. – AP

Sementara peranannya sebagai Speaker Dewan menjadikannya simbol unggul penubuhan Washington yang tidak disukai oleh penyokong Trump, keraguan terbukanya tentang ketua parti dan Ryan akan menjadi pengerusi bersama konvensyen pencalonan presiden Republikan pada bulan Julai.

“Dia punya banyak kerja untuk dilakukan,” ujar Ryan, apa-apa yang “membina dan menjadi beban” pada Trump untuk memulakan penyembuhan selepas kempen utama yang dahsyat dan kenyataan bilionair kurang ajar itu terhadap calon-calon lain, orang Islam, warga Mexico, para pelarian, wanita dan lain-lain.

“Tiba masanya untuk simpan ke tepi pembulian. Tiba masanya untuk simpan ke tepi sifat memperkecilkan,” kata Ryan lagi.

Hujah-hujah kelmarin kesemuanya mengejutkan kerana Trump sekarang sudah menjadi satu-satunya calon parti dan Ryan akan menjadi Pengerusi Bersama bagi konvensyen mencalonkan calon Presiden Republikan pada Julai.