Benin hidupka...

Benin hidupkan kembali kereta api lama

COTONOU, 21 Ogos – Di stesen kereta api lama di ibu Benin ekonomi Cotonou, lokomotif buruk yang diimport dari Perancis pada tahun 1960-an bersedia untuk dihidupkan semula bagi menarik 600 tan barangan kepada sebuah bandar pedalaman.

“Jika ia tidak rosak, ia akan sampai ke sana dalam 12 jam,” kata Marcel Agon, yang telah mengendali stesen sejak 1985, kira-kira perjalanan 430 kilometer (270 batu) ke Parakou.

Hanya 20 kereta api barang akan menuju ke perhentian pendalaman setiap bulan, namun kereta api penumpang ekspres tempatan yang baru dengan kerusi biru dan cat yang terang, juga dari Perancis, tidak pernah dilancarkan keluar daripada Cotonou.

Apabila industri gergasi Perancis Bollore mengambil alih rangkaian rel Benin pada bulan April 2014, pekerja kereta api mula berfikir untuk menghidupkan perkhidmatan kereta api lama kembali ke landasan, sehingga mahkamah menghentikan kerja-kerja ke arah itu.

Gambar fail pada 6 Julai 2016 menunjukkan seorang pekerja kereta api memandu lokomotif di stesen kereta api pusat di Cotonou. – AFP
Gambar fail pada 6 Julai 2016 menunjukkan seorang pekerja kereta api memandu lokomotif di stesen kereta api pusat di Cotonou. – AFP

Kini presiden perniagaan baru Benin telah berjanji untuk mencari penyelesaian terhadap konflik terhadap sekatan itu demi kepentingan pengangkutan kereta api moden.

“Kita akan keluar daripada masalah ini tidak lama lagi,” kata Presiden Patrice Talon ketika memberitahu wartawan baru-baru ini.

Pada November 2013 ketua-ketua negeri Benin dan daratan Niger mulanya memutuskan untuk menubuhkan landasan Beni, sebuah firma multinasional dengan Bollore sebagai rakan kongsi strategik.

Dalam hampir tiga bulan, Bollore Afrika Logistics (BAL) mengubahsuai stesen itu untuk menghubungkan Cotonou dengan bandar Niger Niamey, dengan rancangan untuk melanjutkan lagi kereta api ke Burkina Faso dan Togo dan seterusnya ke Abidjan di Ivory Coast.

Tujuannya adalah bagi memulakan pertumbuhan di lima negara-negara termiskin dunia di Afrika Barat. – AFP