Bentuk hati k...

Bentuk hati kelihatan di permukaan Pluto

MIAMI, 12 Julai (AFP) – Terdapat bentuk hati yang hampir sempurna atas permukaan Pluto yang merah dan berdebu. Planet kecil itu dipenuhi dengan titik terang yang berkemungkin kap ais, dan satu bentuk gelap misteri diberi nama “The Whale.”

Saintis menyaksikan semua ini buat kali pertama sebagai kapal angkasa NASA berukuran piano, digelar New Horizon, yang menuju ke bahagian cakerawala dalam laluan bersejarah laluan pada 14 Julai.

“Kami berada pada peringkat “manusia di bulan untuk melihat Pluto,” kata John Spencer dari Southwest Research Institute di Boulder, Colorado.

“Ia adalah mudah untuk membayangkan anda melihat bentuk yang jelas dalam koleksi cahaya dan ciri gelap. Bagaimanapun, ia terlalu awal untuk mengetahui apakah ciri–ciri tersebut.”

Tetapi saintis menjangka misteri tersebut akan diselesaikan dalam masa beberapa hari ketika kapal angkasa itu menghampiri Pluto, yang pernah digambarkan planet paling jauh dalam sistem solar sebelum ia diklasifikasikan semula planet kecil pada 2006.

Tahun yang sama, misi New Horizon dilancarkan dari Cape Canaveral, Floida dalam perjalanan hampir 10 tahun dan tiga billion batu, menjadi kapal angkasa yang pertama untuk meneroka perbatasan jauh itu.

“Kami hadir dengan kemunculan semua usaha ini, semua perancangan ini,” kata Joe Peterson, seorang ketua operasi sains bagi misi New Horizon.

“Tidak lama lagi kita akan pergi ke Pluto dan mendapatkan keadaan yang bagus.”

Penerbangan paling hampir dijadualkan pada 14 Julai 7:50 pagi (1150 GM), apabila New Horizon melaluinya dalam 6,200 batu (9,977 kilometer) dari Pluto.

Berada pada kelajuan 30,800 batu (49,570 kilometer) sejam, ia adalah kapal angkasa paling laju yang pernah dilancarkan.