Berbalah di A...

Berbalah di Al-Aqsa

BAITULMUQADDIS, 13 Sept (AFP) – Penduduk Palestin berbalah dengan anggota polis Israel di kawasan masjid Al-Aqsa, Baitulmuqaddis hari ini hanya beberapa jam sebelum bermulanya Tahun Baru Yahudi, keganasan terbaru berhubung tapak suci bagi kepercayaan kedua-duanya.

Pertikaian itu berlaku dengan ketegangan memuncak selepas Menteri Pertahanan Israel, Moshe Yaalon minggu lalu mengharamkan dua kumpulan Islam yang menentang pengunjung Yahudi ke kawasan itu.

Presiden Palestin, Mahmud Abbas mengutuk apa yang digelarnya ‘serangan’ anggota polis Israel di tapak itu, ketika Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengatakan pihak berkuasa perlu mencegah rusuhan di kawasan itu.

Saksi Palestin berkata polis memasuki masjid, tapak ketiga suci umat Islam, dan membuat kerosakan. Polis hanya berkata mereka menutup pintu ke masjid itu untuk mengurung perusuh membaling batu, mercun dan objek lain.

Pihak berkuasa menggunakan taktik yang sama pada masa lalu dalam usaha untuk mengekalkan ketenangan dan yang menyaksikan mereka memasukinya sementara.

Penduduk Palestin membersihkan serpihan-serpihan dalam masjid Al-Aqsa di Bandar Lama Baitulmuqaddis selepas pertikaian berlaku di kawasan berkenaan antara polis Israel dan Palestin pada 13 September. – AFP
Penduduk Palestin membersihkan serpihan-serpihan dalam masjid Al-Aqsa di Bandar Lama Baitulmuqaddis selepas pertikaian berlaku di kawasan berkenaan antara polis Israel dan Palestin pada 13 September. – AFP

Menurut polis, perusuh menempatkan diri mereka dalam masjid sepanjang malam dengan tujuan untuk mengganggu lawatan oleh Yahudi ke tapak itu menjelang perayaan Tahun Baru pada malam ini.

Pihak berkuasa mengatakan mereka menyerbu kawasan itu pada sekitar 6:45 pagi (0345 GMT) untuk memastikan lawatan ke tapak itu boleh berjalan seperti biasa, namun para pembantah kemudian menyasarkan polis dari dalam masjid, menurut kenyataan berkenaan.

“Penunjuk perasaan bertopeng yang berada di dalam masjid membaling batu dan mercun ke arah polis,” kata kenyataan polis.

“Batang-batang paip yang disyaki yang dipenuhi dengan letupan buatan sendiri juga ditemui pada pintu masuk masjid.”

Seorang saksi mendakwa polis memasuki masjid dan melakukan kerosakan seterusnya daripada sebaliknya menutup pintu dan mengakibatkan kerosakan, dengan menambah tikar sembahyang juga setengahnya dibakar.

Perbalahan kemudian berterusan di luar kompleks masjid, dengan polis melepaskan tembakan pemedih mata dan bom tangan.

Langkah menteri pertahanan minggu lalu yang menegah kumpulan Muraitat dan Murabitun, yang dikatakannya adalah berpatutan bagi “mempertahankan keselamatan negara, kemakmuran dan ketenteraman orang awam.”

Pejabatnya berkata kumpulan itu “adalah faktor utama dalam mencipta ketegangan dan keganasan” di tapak berkenaan, yang dihormati oleh Yahudi sebagai Temple Mount, dan sebahagian besar di Baitulmuqaddis.