Berdengkur se...

Berdengkur semasa tidur boleh dirawat

KUALA LUMPUR, 11 Okt – Pembedahan kecil di saluran pernafasan bagi mereka yang menghadapi masalah tidur berdengkur atau ‘obstructive sleep apnea (OSA)’ boleh membantu untuk bernafas dengan baik ketika tidur, kata pakar berkenaan.

Pakar Perubatan Jabatan Otorinolaringologi Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Mazlinda Mahadzir yang ditemui Bernama berkata pembedahan itu bertujuan untuk membuang halangan pada saluran pernafasan yang disebabkan oleh beberapa faktor.

“Antara faktor itu termasuk tonsil yang besar di bahagian tekak, bentuk batang hidung yang bengkok, bahagian dalam hidung yang bengkak dan lelangit lembut yang berkedudukan rendah.

“Masalah kegemukan serta dagu yang bersaiz kecil juga boleh menyebabkan terjadinya OSA sehingga menjejaskan kualiti waktu tidur,” katanya.

Beliau berkata pembedahan yang dijalankan biasanya untuk membuang tonsil yang besar, meninggikan kedudukan lelangit lembut dan membetulkan hidung yang bengkok manakala lain-lain pembedahan bergantung kepada penyebab terjadinya sumbatan pada saluran pernafasan itu.

“Tetapi pembedahan hanya dilakukan kepada mereka yang tidak mempunyai masalah berat badan berlebihan dan penyakit lain yang boleh menyebabkan risiko kepada kesihatan,” katanya yang telah merawat hampir 1,000 penghidap OSA sejak tahun 2011.

Mazlinda berkata OSA terjadi apabila tisu tekak yang lembut tertarik ke dalam dan mengeluarkan bunyi yang kuat sehingga menghasilkan bunyi dengkuran.

Bunyi dengkuran itu berhubung kait dengan ‘apnea’ iaitu keadaan apabila aliran udara tidak dapat mengalir masuk dan keluar dari hidung atau mulut yang berlaku lebih daripada 10 saat.

“Jika tidak dirawat OSA boleh membawa maut sewaktu tidur kerana jantung terpaksa mengepam darah yang mengandungi oksigen ke seluruh tubuh badan. Apabila keadaan itu berlaku, degupan jantung menjadi tidak sekata dan boleh menyebabkan kegagalan jantung berfungsi,” katanya.

Kesan daripada OSA menyebabkan penghidapnya mengantuk pada waktu siang, sakit kepala, sentiasa merasa penat, tertekan dan mendorong kepada masalah seksual.

Pemeriksaan dan ujian tidur adalah untuk memastikan jenis rawatan yang boleh dijalankan atau hanya menggunakan mesin ‘continuous positive airway pressure (CPAP)’ yang dipakai semasa tidur. – Bernama